KO BI REKAO

Želite produžiti vrijeme vođenja ljubavi: Muškarci, evo na šta trebate misliti

Preranu ejakulaciju često povezujemo uz anksioznost i nedovoljno uzbuđenje, kaže profesor psihologije

Muškarci često misle da je dobar seks - dugačak seks. Instagram

E. Ag.

12.6.2024

Ako ste u krevetu s partnericom koja vam se sviđa i htjeli biste joj priuštiti nezaboravan seks, a osjetite da se (pre)brzo bližite vrhuncu, postoji hrpa stvari i situacija o kojima možete razmišljati, a koje će vas barem malo omesti.

Svaki muškarac ima nešto o čemu će razmišljati za vrijeme seksa, a što će ga odvratiti od preranog vrhunca.

No i to ima svoje mane.

Anksiozni mozak

- Distrakcija samoga sebe samo da biste izbjegli prerano svršavanje rijetko upali - kaže profesor psihologije i reproduktivne medicine, dr. Majkl Perelman (Michael) sa Koledža Cornell te dodaje:

- Preranu ejakulaciju često povezujemo uz anksioznost i nedovoljno uzbuđenje - kaže profesor psihologije pri Univerzitetu u Valparaisou, dr. Dejvid Rouland (David Rowland), koji napominje da, kad osjetite kako se brzo bližite kraju, počinjete se brinuti.

- No ta briga, dodaje, još više 'zapali' živčani sistem i samo požuri ejakulaciju - objasnio je Rouand.

A da biste izdržali duže, trebate smiriti već anksiozni mozak, a ne ga pretrpati neseksualnim činjenicama i slikama.

- Zato se fokusirajte na nevjerovatan seks koji upravo imate, jer se tako nećete opterećivati mislima poput 'Šta ako prerano svršim' - kaže Rouland i preporučuje da se koncentrirate na nešto što vas posebno privlači na partnerici; njene usne, dah, kukove ili ramena.

Ako vas taj savjet iznenađuje, niste jedini. Rouland je i sam svjestan da bi upravo žensko tijelo i vaš užitak trebali 'ubrzati' proces, no nauka pokazuje drugačije, a Rouland insistira na tome da, koliko god proturječno zvučalo, okupacija mozga s mislima povezanim sa seksom opušta i umanjuje anksioznost, što muškarcu daje veće šanse da odgodi orgazam.

A šta god mislili o ovoj strategiji, jedini način da provjerite funkcionira li jeste da je sami testirate. Koliko god bili mentalno jaki, um ne može učiniti baš mnogo da zaustavi nadolazeći orgazam. Zato biste, kako preporučuje dr. Perelman, trebali pratiti koliko ste uzbuđeni, a ako osjetite da ste blizu kraja, 'povući se' prije nego bude kasno, piše 24sata.hr.

Zato recite partnerici da ćete u nekom trenutku vjerovatno malo prikočiti. Recite joj nešto poput: 'Tako si dobra, ako nastavimo ovako neću dugo izdržati'.

Nedostatak intimnosti

Dok ste god svjesni da postoji mogućnost da ćete svršiti prije nego to želite, razgovarate o tome s partnericom i zaustavite se usred seksa, pokazujete joj da ste partner u kojeg može imati povjerenja, ali i da vas ne zanima samo osobno zadovoljstvo.

Uvijek je nedostatak intimnosti pravi problem - zato nije problem ni ako svršite prerano, ali ostanete i zadovoljite partnericu do kraja. A tako ćete i sa sebi smanjiti opterećenje jer znate da vaša 'izvedba' ne treba biti svaki put savršena.

Osim toga, istraživanje sa Koledža Winona State pokazalo je da muškarci često misle da je dobar seks - dugačak seks.

No žene ne razmišljaju u tim terminima. Štaviše, stimulativna i dobro osmišljena predigra, kao i ono što kažete nakon seksa, puno je važnije za njen užitak od idealne izvedbe, pokazuje spomenuto istraživanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.