PUTOVANJA

Misteriozni otok koji privlači turiste u Južnu Koreju

Smatra se da je otok Uleungdo nastao prije 2,5 miliona godina, nakon vulkanskih erupcija

CNN

28.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

Daleki vulkanski otok Uleungdo, koje se nalazi u sredini Japanskog mora, već dugo je popularno mjesto među Korejcima koji vole prirodu. Ali sada je popularan i među turistima širom svijeta, piše CNN.

Kako bi došli do otoka, prvo morate putovati dva i po sata vozom do luke Pohang, ili luke Gangneung. Poslije toga slijedi mučni put trajektom koji traje tri i po sata. Na kraju tog teškog putovanja nalazi se jedan od najljepših otoka na Zemlji.

Uleungdo je mirno i očuvano mjesto – to je prirodno utočište u sklopu kojeg su visoki vulkanski vrhovi, zadivljujuće stijene, šume cedar drveća, kleke i nekoliko malih ribarskih naselja. Poznato je kao najduhovnije mjesto Južne Koreje.

Nadimak Otok misterije dobio je zbog svoje mistične energije. Smatra se da je otok Uleungdo nastao prije 2,5 miliona godina, nakon vulkanskih erupcija.

- Poznat je kao sveti otok, gdje se bogata energija zemlje sudara s čistom energijom neba, gdje jing i jang postaju jedno - objašnjava Jang Junhe, lokalni vodič.

Većinu svog životnog vijeka ovaj otok bio je teško dostižan i nenaseljen, primitivna priroda i ekologija su potom očuvane. To je samo dodalo duhovnom ugledu otoka.

Između 1400. i 1882. godine korejska dinastija Čosun naredila je zakonom da svi otočani evakuiraju Uleungdo zbog straha od japanske invazije.

Tek 80-ih godina, kada su iz Japana tvrdili da Uleungdo njima pripada, vlada Koreje je pokrenula plan za ponovno naseljenje ovog otoka.

Prvih 54 naseljenika došli su na otok 1883. godine. Danas otok ima populaciju od 10.000 ljudi.

Pecanje i turizam cvjetaju cijelo proljeće i ljeto, ali kad dođe zima, otok se manje-više smiri.

Uleungdo je mjesto u Južnoj Koreji s najviše snijega – na ovom vulkanskom otoku nije neobično vidjeti 30 centimetara snijega. Čak i ako je put trajektom teži, mnogi turisti više vole da posjećuju ovaj otok tada zbog skijanja ili zbog dramatičnih snježnih, planinskih pogleda.

Istražite otok

Poznat po svojoj raznovrsnoj ekologiji, Uleungdo sadrži prirodnu ljepotu gdje god se okrenete.

Najbolji način da se orijentirate je s jednostavnom šetnjom na obali, kao što je pješački put prema otoku Gvaneum.

Ovaj jednosatni put vas vodi preko plavog pješačkog mosta do daljnjeg otoka zvanog Gvaneumdo.

Kratki, ali strmi hod će vas odvesti kroz prastare šume i prostrane pašnjake, prema platformi gdje imate uokvireni pogled na more.

- Gvaneumdo vam nudi jednu od najljepših šetnja u Uleungdu. Prekriven je šumom trske - kaže Jang.

Postoje tri popularna mjesta na ovoj šetnji koja vam nude poglede na okolne otoke.

Za iskusnije pješake put do najvećeg vrha na ovom otoku Seonginbong pružit će vam na sunčanom danu prelijep pogled.

Od mnogih načina da dođete do Seonginbonga, Jang preporučuje šetnju pored Nari Basin šumske staze, što je dio Nari Basin geoparka.

Smještena u centru otoka, ova depresija stvorena je nakon vulkanske erupcije prije više miliona godina. Danas, najviše je poznato po velikoj količini autohtonih biljaka, planinskim mineralnim izvorima i rijetkog planinskog povrća.

- Ovaj plato u Uleungdu okružen je slojevitim planinama i jedino ovdje rastu mnoge vrste divljih planinskih povrća - kaže Jang.

U ovom geoparku možete svjedočiti i padu oblaka, gdje slojevi oblaka padaju na nalik vodopada i pružaju fantastičan pogled, pogotovo ujesen kada lišće mijenja boju.

Onda je tu i vodopad Bongnaepokpo, gdje voda pada u tri niza s visine od 25 metara. Većina hotela i restorana u blizini ovog vodopada koriste ga zbog njegove savršeno čiste vode.

U okolnoj šumi sekvoje, pješaci se mogu razhladiti ispred prirodne „klime“, formirana prazninama u stijenama.

Stanite ispred ovog otvora nalik na pećinu i budite rashlađeni konstantnim podzemnim hladnim vjetrom, koji cijele godine ima temperaturu od 4 stepena.

Za najbolji pogled na Uleungdo Jang predlaže putovanje do Seokpo observatorija, to je jedino mjesto na otoku gdje možete uživati u zalasku i izlasku sunca.

Na vodi

Na ovom otoku voda je bistra i buja morskim organizmima, tako da nije iznenađenje da je Uleungdo postao glavna destinacija za duboko ronjenje, vožnje kajakom, pecanje i plivanje. Prije ronjenja preporučujemo vam vožnju brodom s lijepim pogledima, ili obilazak otoka s pecanjem. Od maja do novembra održava se nekoliko trosatnih obilazaka koji polaze od Dodonga, glavne luke trajekta.

Obilazak najčešće prolazi kroz dramatične stijene, nakon čega se zaustavlja kod stare piratske pećine, a cijelim putem su izvrsni pogledi pejzaža.

Nekoliko obilazaka, također, vam pruža prilike da uhvatite svježe ljuskavke, plotice, skuše i rockfish ribe s iskusnim pecarima.

Sa svojim bistrim vodama i obilnim morskim životom, ovaj otok je postao glavna destinacija u Južnoj Koreji za ozbiljne ronioce. Ulleungdo privlači ronioce zbog velikog vidnog polja u vodi, velikih riba i zbog svoje dinamične topografije, kaže Jang. 

Cijelu godinu garantirana je vidljivost od 20 do 30 m, nekad se čak može vidjeti do 50 m.

Jang predlaže posjetiocima da dođu u mjesecima između avgusta i oktobra da bi iskusili najbolje od podmorskih pogleda.

Zahvaljujući struji Kuroshio, moguće je vidjeti tropske ribe koje plivaju na sjever sa strujom.

Vožnja kajakom je još jedan način za avanturističke posjetioce da slobodno istraže vode Uleungda.

Posebno u vodama u okolici Gvaneumdo, na sjevernoistočnoj obali. Tu su kajakaši okruženi dramatičnim liticama, stjenovitim plažama i facinantnim stijenama kao što su Elephant Rock.

Šta jesti

Ako budžet nije prepreka, mi preporučujemo što više morske hrane, pogotovo škampe.

Dok šetate kroz mala ribarska naselja na sjevernoistočnoj obali, vjerovatno ćete primijetiti lignje sušene na suncu i spremnike pune škampi u hladu.

Ovo je zemlja sa najmnogobrojnijom i najboljom morskom hranom. Mi preporučujemo da pojedete što više moguće za vrijeme vaše posjete. Sa obrokom u Chungeumhu, malom ribarskom naselju u Jeodongu, počnite svoju kulinarsku avanturu na visokoj noti. Ovaj lokalni, obiteljski restoran, sadrži drvene stolove umotane u plastici i jastučiće na podu na kojima se sjedi.

Restoran vodi ribarska kompanija s profesionalnom opremom koja im omogućava da restoran osigura sa svježim škampima, iz morskih dubina od 50 to 300 m, kaže Jang.

Poznate škampe zvane dokdo su slađe od ostalih i imaju divan, svilenkasti ukus.

Ovi lijepi roza rakovi su stvarno svježi, jer se prvo donesu živi na sto, prije nego što se brzo isprže ili skuhaju u pari.

Ako budžet nije prepreka, posjetioci mogu probati sve tri vrste dokdo škampi: pileći škampi, cvjetni škampi, i najrjeđi, škampi cvijeta breskve.

Dokdo škampi su nazvani po otoku koji je teritorijalno u sukobu između Južne Koreje i Japana, a nedavno postao još poznatiji jer je poslužen predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) na državnoj večeri u Južnoj Koreji, u novembru 2017. godine.

Otok je, također, poznat po svom divljem planinskom povrću. Više od 700 vrsta koje mame kuhare iz cijele Južne Koreje.

Snijeg pada u Uleungdu više nego bilo gdje drugo u Koreji, ali ovo planinsko povrće ipak ovdje najviše uspijeva, kaže Jang. Zbog toga, upijaju bogate minerale iz vjetra, vode i vulkanskog tla, kaže Jang.

Naše divlje povrće ima bogat ukus i jako je hranljivo.“

Za one koje se zanimaju za ove vlaknaste biljke i povrće, Jang savjetuje ručak u Yayeongjang Sikdang. Ovaj kafić na otvorenom nalazi se na samom ulazu Nari Basin šumske staze. Posjetioci se mogu odmoriti sa san-namul (planinska biljka) ručkom poslije šetnje.

Menija nema. Umjesto toga, jednostavno možete izabrati koliko povrtnih banchan (priloga) hoćete da pokušate. Neki su sušeni, fermentirani, drugi marinirani u čili sosu ili octu.

Možete naručiti i meni koji sadrži namul (planinsko povrće), bibimbap, krompir palačinci. Povrće se uobičajeno servira u malim bijelim zdjelama, zajedno sa toplom rižom, deodeok-korijen palačincima, supom od morskih algi i vinom od riže i bundave.

Najpoznatiji je allium microdictyon (myungee na-mul na korejskom), poznat i kao siberijski luk, kaže Jang. Ali teško ga je dobiti, jer je rijedak i jako skup. Najčešće se kiseli, pa poslužuje sa grilovanom govedinom ili živom ribom.

Još jedna jelo koje morate probati na ovom otoku je lokalna „tigrasta govedina“. Sa karakterističnom crno-narandžastom krzmom, ove rijetke „medicinske“ krave rastu na ishrani planinskog bilja. S obzirom da krave rastu na ishrani divljeg povrća, ova govedina im jedinstven ukus, kaže Jang.

Ovo možete probati u vrtu Ulleung Yakso Sutbul, u njemu se nalazi i restoran koji poslužuje govedinu i bulgogi, i druge lokalne specijalitete.

Smještaj

Otok je pun malih apartmana i odmarališta, ali nedavno otvoreni KOSMO Healing Stay je vizuelno najupečatljiviji.

Otvoren 2018. godine, hotel se nalazi na litici, u sjeni Songgot-bong planine (u Koreji ga zovu vrh ledenice). Dizajniro ga je Chanjoong Kim iz System Laba, korejske firme arhitekture. Hotel je u obliku Jing Jang znaka. Također je prvi hotel sagrađen od sipanja cementa ultra jakog djelovanja (UHPC) u kalup na gradilištu.

Sa ovim inovativnim materijalom, jarko bijeli zidovi su samo 12 cm debeli i izgledaju lagano i prozračno, zahvaljujući visokom zakrivljenom plafonu. Pored toga, interijer sadrži prirodno vulkansko kamenje, terakotu, i drveni namještaj.

Svaka soba u vili posvećena je jednom od pet elemenata, a gostima su sobe dodijeljene na osnovu njihovih ličnih astroloških znakova, kako bi poboljšali svoj „chi“, ili protok energije. Jang kaže da hotel im odličan feng shui, zahvaljujući položaju između planina i mora.

Jasno je da ova planina ima jaku energiju, kaže Jang.

Korejci vjeruju da ovakve lokacije, s jakim chi (energijom), mogu ljude učiniti mlađim i pomoći da im se želje ostvare.

Za nešto malo skromnije, Uleung odmaralište Daea hotel vam pruža samo najvažnije, a okruženo je bogatim pejzažom i divnim pogledom na Japansko More.

Prevela: Babić Nejla 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.