NIZOZEMSKA

Ovdje ne znaju za saobraćajne gužve i nesreće: Biciklo glavno prijevozno sredstvo

Prema istraživanjima, bicikl se u ovoj zemlji u 22 posto koristi za posao, 18 posto za odlazak u školu, 14 posto za kupovinu

Glavno prijevozno sredstvo. Gazelle

Anadolija

25.5.2024

Život bez bicikla u Nizozemskoj je nezamisliv. U zemlji sa 17 miliona stanovnika, nalazi se 23 miliona bicikala i na svaku porodicu dolaze u prosjeku tri bicikla, piše Anadolu Agency (AA).

Korisno za zdravlje

Nizozemci bicikl najviše koriste kao prijevoz do posla ili za prijevoz djece u školu i koriste ga kao prijevoz bez obzira kakve vremenske prilike bile.

Prema istraživanjima, bicikl se u ovoj zemlji u 22 posto koristi za posao, 18 posto za odlazak u školu, 14 posto za kupovinu. Kada je riječ o korištenju bicikla po spolovima, Nizozemke za 80 posto više koriste bicikl od muškaraca u toj zemlji.

Bicikl je u ovoj zemlji popularan zbog činjenice da je koristan za zdravlje, zatim zbog izbjegavanja velikih gužvi u prometu, ali i zbog ekonomičnosti. U Nizozemskoj se svake godine proda milion bicikala, stanovništvo je u velikoj mjeri zainteresirano za polovne bicikle, tako da većina populacije vozi polovne bicikle.

Masovnije postavljanje biciklističkih staza u Nizozemskoj je počelo nakon protesta 1970-ih godina koji su održani zbog povećanja broja prometnih nesreća u ovoj zemlji. 

Vrlo popularno

U Nizozemskoj se danas nalazi ukupno 35.000 kilometara biciklističkih staza, što je vrlo blizu obimu Zemlje po ekvatoru (40.077 kilometara). Godišnji prijeđeni put biciklom u ovoj zemlji po glavi stanovnika iznosi 888 kilometara.

Osim domaćeg stanovništva, bicikl je vrlo popularan kao prijevozno sredstvo i kod turista, pa je tako i veliki broj turista koji unajmljuju bicikl prilikom obilaska znamenitosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.