DUGA 11 KILOMETARA

Prijetnja cijeloj Nizozemskoj obali: Scheveningen suočen sa rastom nivoa mora

Dopuna pijeska može pomoći u upravljanju rastom nivoa mora do tri metra, ali razvijena područja suočavaju se s neposrednijim prijetnjama

Scheveningen  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11
Anadolija

3.8.2024

Dok Evropa nastavlja da se bori sa intenzivnim toplotnim talasima, pitanje porasta nivoa mora se pojavljuje kao kritična prijetnja za obalna područja, posebno za Scheveningen u Hagu.

Ovo naselje suočava se sa sve većim rizikom zbog rasta nivoa mora uzrokovanog klimatskim promjenama, što bi moglo dovesti do teških posljedica, pa čak potencijalnog nestanka Scheveningena.

Dužina obale Scheveningena, predgrađa Haga, je 11 kilometara, i to osam kilometara pješčanih plaža i tri kilometra razvijene infrastrukture, u kojoj se nalaze ključne lokacije kao što su luka Scheveningen, popularno ljetovalište na obali, Havenkwartier i novoizgrađeno naselje Norfolk.

Dopuna pijeska može pomoći u upravljanju rastom nivoa mora do tri metra, ali razvijena područja suočavaju se s neposrednijim prijetnjama.

Trenutna obalska odbrana, uključujući nasipe i barijere, posljednji put je procijenjena 2020. godine, a sljedeća procjena zakazana je za 2032.

Problemi s obalskom odbranom i zabrinutosti

Odbornik Robert Barker je izrazio zabrinutost da bi ova odbrana uskoro mogla prestati ispunjavati sigurnosne standarde, posebno za okrug Norfolk i druge znamenitosti koje se nalaze izvan postojeće zaštite nasipa.

Nedavna procjena „Arcadisa“, koju je naručio „Hoogheemraadschap Delfland“, otkrila je probleme u obalskoj odbrani. Dok se nizozemska vlada priprema da ažurira Delta program 2026. godine, fokusiran na zaštitu od poplava i sigurnost nasipa, Hag pokušava da utiče na to.

Grad unapređuje nekoliko ključnih inicijativa, uključujući reviziju strategija upravljanja plažama, novi razvoj pristaništa i jačanje obalske odbrane, kao što je izgradnja novog nasipa ispod bulevara u Scheveningenu.

Promjene uslova životne sredine

Kraljevski nizozemski meteorološki institut (KNMI) prognozira da bi nivo mora mogao porasti između 40 i 80 centimetara do kraja ovog vijeka. Ako se ne zaustavi, rast bi mogao biti i značajniji.

Uprkos ovim izazovima, istraživanja pokazuju da bi proaktivne mjere mogle pomoći Nizozemskoj da ostane sposobna za život. Hag istražuje inovativna rješenja, uključujući izgradnju viših dina, kako bi bolje zaštitio Scheveningen i prilagodio se mijenjanju uslovima životne sredine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.