KLIMATSKA KRIZA

Porast temperature okeanske vode u Južnoj Africi ugrožava najveću svjetsku migraciju riba

Zagrijavanje okeanskih voda predstavlja prijetnju po za migraciju sardina u Južnoj Africi, koja se smatra najvećom svjetskom migracijom životinja

Migracija riba. Anadolija

Anadolija

15.8.2024

Broj riba koje učestvuju u migraciji sardina u Južnoj Africi, koja se smatra najvećom svjetskom migracijom životinja u smislu biomase, mogao bi opasti zbog zagrijavanja okeanskih voda uzrokovanih klimatskom krizom, upozoravaju stručnjaci.

Milijarde sardina učestvuju u 1.500 kilometara dugoj jednosmjernoj masovnoj migraciji iz umjerenih područja u Indijski okean, lokalno poznatoj kao trka sardina KwaZulu-Natal. Različite ptice grabljivice i morske životinje pridružuju se migraciji duž Agulhasove struje, velikog dijela Južne ekvatorijalne struje, prenosi Anadolija.

Članak pod naslovom "Masovna migracija sardina u jugoistočnoj Africi je u ekološkoj zamci", koji su pripremili naučnici sa različitih univerziteta i istraživačkih centara, naglašava prijetnju koju predstavlja zagrijavanje vode. Sardine uključene u migraciju također su značajan izvor komercijalnog prihoda za lokalne zajednice.

Fondacija 1 Ocean, osnovana u okviru Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS), sarađuje sa naučnicima, umjetnicima i aktivistima na dokumentovanju ove masovne migracije u projektu koji podržava UNESCO.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.