NAJLJEPŠA U EVROPI

Transfagarasan u Rumuniji: Cesta za koju morate imati čelične živce

Ukupno 27 vijadukta, 831 most i 5 tunela čine nizanje zavoja na cesti Transfagarasan po Transilvanijskim Alpama još dramatičnijim

Ukupno 114 kilometara ceste - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
E. Ag.

prije 18 sati 28 minuta

Cesta koja vodi u nebo ili među oblake popularni su nazivi za Transfagarasan u Rumuniji. Prema mišljenju mnogih biciklista i motorista, ta je vijugava ljepotica jedna od najljepših u Evropi, ako ne i u svijetu. Usponi i nizbrdice, kao i uzbudljivi zavoji koji vode do krova Rumunije na masiv Fagaras, prema vrhu Moldoveanu (2.544 m) čine je jedinstvenom u svijetu.

27 vijadukta, 831 most, manji i veći, kao i 5 tunela čine putovanje još uzbudljivijim. Ukupno 114 kilometara ceste počinje od Cartisoara do općine Curtea de Arges, a najviša tačka nalazi se na 2.042 metra, gdje je jezero Balea, piše Punkufer.

Južnim Karpatima, koji se još nazivaju Transilvanijske Alpe i čine granicu povijesnih pokrajina Vlaške i Transilvanije, nekoć su putovali trgovci. Napredovali bi dugo i polako, kroz kanjone i problematičan teren, sve dok se ozloglašeni Nikolaje Čaušesku (Nicolae Ceaușescu) nije pobrinuo za izgradnju ceste koja bi omogućila brži prolazak vojske.

Za vožnju su potrebni čelični živci zbog brojnih zavoja, vjetra i magle. Tokom jeseni i zime cesta je zatvorena kako bi se smanjila opasnost od nesreća. Hoće li cesta biti otvorena ili ne, to diktira vrijeme, a najčešće se promet pušta od kasnog juna do kraja avgusta.

Od početka do kraja bez zaustavljanja potrebno je oko tri sata vožnje, no uz pauze putovanje može potrajati i cijeli dan.

Među znamenitostima koje vrijedi razgledati zasigurno su tornjevi manastira Curtea de Arges iz 16. stoljeća, jugoistočno od grada Sibiu, gdje su pokopani prvi rumunski kraljevi i kraljice. Zamak Poenari, jezero i brana Vidraru te jezero Balea također su vrijedni pažnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.