Kirgistan je zemlja bogata netaknutom prirodom i nevjerojatnom tradicijom nomadskih plemena. Upravo zbog prirode, divljine i ljepote svake godine dolazi sve više avanturista. Planinsko područje Tjan Šan (Tian Shan) obuhvata 80 posto zemlje, a Kirgistan nazivaju i "Švicarska središnje Azije", javlja Anadolu.
Planine Tjan Šan su na UNESCO-voj listi svjetske prirodne baštine, a ističu se svojim visoravnima i konjima.
Kirgizi i danas održavaju nomadski način života te žive u harmoniji s prirodom. Kroz historiju su imali bliske odnose sa konjima.
"Konj", koji je mitološki element u kirgiškim elegijama, od velikog je značaja za društvo i koristi se kao prevozno sredstvo, ali i u sportu. Također, koriste se konjsko meso i mlijeko.
Porodica Okubaev živi u regionu Karakol u Kirgistanu. Na planini Tjan Šan žive nomadskim životom. Ljeti se bave uzgojem konja, kao i stočarstvom. Zime su jake pa većinu poslova nisu u mogućnosti da obavljaju.
Jedu samo hranu koju pronalaze u prirodi.
Išen Ali Okubaev, koji je sa suprugom pastir u selu Kajmarik već 25 godina, rekao je da su svoju djecu odgajali na visoravni, čuvajući krave i konje. Njima je život u prirodi prihvatljiviji i bolji od života i posla u gradu.
"Bolje je raditi i provesti dan na svježem zraku. Ovaj zrak je koristan za zdravlje djece", istakao je Okubaev.
Govorio je i o prednostima i liječenju ljudi ovim načinom života.
- Konjsko mlijeko je veoma korisno. Liječi manje opasne bolesti. Dolaze nam ljudi iz grada na liječenje. Ovdje ostaju desetak dana. Piju konjsko mlijeko, liječe se i odu. Konjsko mlijeko je jako dobro i za one koji imaju smetnje sa unutrašnjim organima. Za astmatičare je dobro ako se ujutro prošetaju pored vode ovdje. Ima ljudi koji su se izliječili ovom metodom - ispričao je Okubaev.
Njegova supruga Sadet kazala je da pripremaju hranu za one koji odluče doći u prirodu.
- Navikli smo na život ovdje. Hladno je zimi, ali i na to smo navikli. Ljeti je bolje, jer je toplo - kazala je Sadet.
Pojasnila je da imaju krave, a od mlijeka prave kajmak i puter.
- Hljeb pravimo ručno. Prerađujemo i mlijeko. Sve je to za nas prirodna i dobra hrana - dodala je Saadet.