Danas pripremite pljeskavice od bundeve. Bundeva je idealna u jesenjskim, a i u zimskim hladnim danima, pa sa ovim jelom sigurno nećete pogriješiti.
Sastojci:
1 kg bundeve, očišćene i isečene na kriške
400 g leblebija u konzervi, procijeđenih, propranih i osušenih
1 čen bijelog luka, isječen
1/2 kašičice tucane paprike
1 kašičica mljevenog kima
malo peršuna, grubo nasječenog
3-4 kašike integralnih prezli
Za salatu:
2 mrkve, grubo narendane
1/2 manjeg crvenog luka, tanko nasječenog
100 g mrvljenog feta sira
4 integralna somuna ili tortilje
Priprema:
1. Kriške bundeve ispecite u poklopljenoj vatrostalnoj posudi na 200ºC oko 10 minuta (ili dok ne omekša). Leblebije, bijeli luk, tucanu papriku, kim i polovinu peršuna izblendirajte, tako da dobijete tečnu smjesu.
2. Ostavite bundevu da se malo prohladi i onda kašikom odvojte mesnati dio od kore i dodajte ga u smjesu od leblebija. Začinite i dodajte prezle. Sve dobro promiješajte i rukama oblikujte manje pljeksavice. Svaku stavite na tanjir i ostavite da se hlade 10 minuta.
3. Za salatu, pomiješajte preostali peršun, rendanu mrkvu, crveni luk i fetu.
4. Zagrijte roštilj (ili grill tavu) i ispecite pljeskavice dok sa obje strane ne dobiju lijepu, zlatnu boju.
5. Pljeskavice servirajte sa salatom u somune ili tortilje.