RECEPTI

Pljeskavice od bundeve

Avaz.ba

27.11.2017

Danas pripremite pljeskavice od bundeve. Bundeva je idealna u jesenjskim, a i u zimskim hladnim danima, pa sa ovim jelom sigurno nećete pogriješiti.

Sastojci:

1 kg bundeve, očišćene i isečene na kriške

400 g leblebija u konzervi, procijeđenih, propranih i osušenih

1 čen bijelog luka, isječen

1/2 kašičice tucane paprike

1 kašičica mljevenog kima

malo peršuna, grubo nasječenog

3-4 kašike integralnih prezli

Za salatu:

2 mrkve, grubo narendane

1/2 manjeg crvenog luka, tanko nasječenog

100 g mrvljenog feta sira

4 integralna somuna ili tortilje

Priprema:

1. Kriške bundeve ispecite u poklopljenoj vatrostalnoj posudi na 200ºC oko 10 minuta (ili dok ne omekša). Leblebije, bijeli luk, tucanu papriku, kim i polovinu peršuna izblendirajte, tako da dobijete tečnu smjesu.

2. Ostavite bundevu da se malo prohladi i onda kašikom odvojte mesnati dio od kore i dodajte ga u smjesu od leblebija. Začinite i dodajte prezle. Sve dobro promiješajte i rukama oblikujte manje pljeksavice. Svaku stavite na tanjir i ostavite da se hlade 10 minuta.

3. Za salatu, pomiješajte preostali peršun, rendanu mrkvu, crveni luk i fetu.

4. Zagrijte roštilj (ili grill tavu) i ispecite pljeskavice dok sa obje strane ne dobiju lijepu, zlatnu boju.

5. Pljeskavice servirajte sa salatom u somune ili tortilje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.