Pri samoj pomisli na sarmu vam voda već ide na usta, a niste ni počeli da kiselite kupus? Postoji brz način da ga ukiselite za svega 12 sati!
Sastojci:1 veća glavica kupusa
3,5 dl bijelog vinskog sirćeta
3 dl vode
4 kašike soli
1 kriška hljeba
Priprema:
Isjeći korijen kupusa, a glavicu staviti u duboku posudu. U šupljinu gdje je bio korijen sipati dvije kašike soli. Hljeb iskidati na komade i rasporediti oko glavice, a jedan dio staviti preko soli.
Preliti vrelom vodom u koju je dodat ostatak soli. Zaliti sirćetom, poklopiti tanjirom i ostaviti da tako odstoji 8 sati.Izvaditi kupus, sa njega ukloniti tragove izmrvljenog hljeba i prebaciti u duboki lonac. Procijediti tečnost, pa ponovo sipati preko kupusa i kuvati 10 minuta na srednje jakoj vatri, da tečnost proključa.
Skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi. Izvaditi iz lonca. Listovi će se lako odvajati i kupus je spreman za sarmu.