Cveklu s razlogom zovu jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Puna je željeza te je zbog toga sjajna za anemične osobe.
To je niskokalorična namirnica s puno vlakana i dobrih proteina koja nas čini sitima i daje nam energiju. Sadrži i folnu kiselinu te vitamine B1, B2, B3 i B6. Zbog svega navedenog sjajan je dodatak prehrani.
Za one koji žele smršati na zdrav način sjajan je izbor supa od cvekle koja pomaže u skidanju kilograma.
Supa od cvekle - sastojci:
500 ml vode
400 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
2 cvekle srednje veličine
2 jušne žlice jabučnog octa
1 mala žlica kiselog vrhnja
malo soli
nekoliko kapi limuna
malo svježeg hrena po želji
Priprema:
Cveklu ogulite, operite i narežite na sitnije kockice. Zatim je stavite u zdjelu s vodom, posolite i stavite na kuhanje. Kuhajte cveklu oko 25 minuta ili sve dok ne omekša, to jest sve dok nožem ne možete lagano proći kroz nju.
Zagrijte pileći ili povrtni temeljac. Ubacite u njega kuhanu cveklu, jabučni ocat i začine pa štapnim mikserom ili blenderom sve sastojke pretvorite u kremastu supu.
Na kraju dodajte malo limuna i kašiku kiselog vrhnja, a po želji u nju možete naribati i malo svježeg hrena, koji se sjajno slaže s cveklom.