UZ POMOĆ CVEKLE

Supa koja pomaže kod anemije i mršavljenja

To je niskokalorična namirnica s puno vlakana i dobrih proteina koja nas čini sitima i daje nam energiju

Supa od cvekle za anemiju. Printscreen

E. A.

17.1.2023

Cveklu s razlogom zovu jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Puna je željeza te je zbog toga sjajna za anemične osobe. 

To je niskokalorična namirnica s puno vlakana i dobrih proteina koja nas čini sitima i daje nam energiju. Sadrži i folnu kiselinu te vitamine B1, B2, B3 i B6. Zbog svega navedenog sjajan je dodatak prehrani.

Za one koji žele smršati na zdrav način sjajan je izbor supa od cvekle koja pomaže u skidanju kilograma. 

Supa od cvekle - sastojci:

500 ml vode

400 ml pilećeg ili povrtnog temeljca

2 cvekle srednje veličine

2 jušne žlice jabučnog octa

1 mala žlica kiselog vrhnja

malo soli

nekoliko kapi limuna

malo svježeg hrena po želji

Priprema:

Cveklu ogulite, operite i narežite na sitnije kockice. Zatim je stavite u zdjelu s vodom, posolite i stavite na kuhanje. Kuhajte cveklu oko 25 minuta ili sve dok ne omekša, to jest sve dok nožem ne možete lagano proći kroz nju.

Zagrijte pileći ili povrtni temeljac. Ubacite u njega kuhanu cveklu, jabučni ocat i začine pa štapnim mikserom ili blenderom sve sastojke pretvorite u kremastu supu.

Na kraju dodajte malo limuna i kašiku kiselog vrhnja, a po želji u nju možete naribati i malo svježeg hrena, koji se sjajno slaže s cveklom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.