Slatki umak od karamele izvrstan je dodatak brojnim slasticama. S njime možete preliti palačinke, vafle, sladoled ili bilo koji kolač i tortu od vanilije i čokolade. Klasična karamela priprema se prženjem šećera u loncu što može biti dugotrajan i katkada opasan proces.
No, u slatkom okusu karamele možete uživati i s nekoliko prečaca.
Isprobajte ovaj vrlo jednostavan recept u mikrovalnoj pećnici s kojim će umak biti gotov u manje od dvije minute.
Sastojci: 1 kašika maslaca, 2 kašike smeđeg šećera, 1 kašika slatkog vrhnja, prstohvat soli.
Priprema:
1. U šoljicu stavite kašiku maslaca pa ga otopite u mikrovalnoj peći na 30 sekundi.
2. U rastopljeni maslac stavite smeđi šećer, slatko vrhnje i prstohvat soli. Sve dobro promiješajte pa stavite u mikrovalnu pećnicu na još 30 sekundi.
3. Izvadite iz mikrovalne, pažljivo promiješajte, pa vratite na još 15 sekundi.
4. Prelijte umak po slastici po kojoj želite.