Krompir može da se jede i kao prilog, glavno jelo, ali i kao supa.
Sa ovim povrćem nema greške, jer će biti izuzetno hrskav i to zahvaljujući palenti. Naš prijedlog je krompir pečen u rerni. Ne zahtjeva pretjerano kulinarsko iskustvo, samo treba da ga isječete i začinite kao što piše u nastavku teksta.
Zatim ga ispecite i eto odličnog priloga uz meso, ribu...
Sastojci:
1 kg krompira
2-3 kašike palente
1 kašičica bijelog luka u prahu
1 grančica svježeg ruzmarina
2 kašičice slatke paprike
maslinovo ulje
Priprema:
Krompir ogulite i isijecite po želji, pa posolite, pospite palentu, bijeli luk u prahu, slatku papriku i ruzmarin. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine sa krompirom. Stavite na pleh obložen pek papirom i još malo nauljite. Zatim pecite u rerni 45-60 minuta na 200°C.