KUHINJA

Hrskave buhtle sa džemom

Domaće buhtle mnoge podsjećaju na djetinjstvo, a možete da ih pravite sa džemom ili kremom

Svi ih vole. Printscreen/YouTube

E. Ag.

2.2.2023

Domaće buhtle mnoge podsjećaju na djetinjstvo, a možete da ih pravite sa džemom ili kremom.

Sastojci:

300 mililitara mlijeka

1 jaje + 1 žumance

korica limuna

50 mililitara ulja

20 grama kvasca

1 kašičica šećera

malo soli

550 – 700 grama brašna

džem po želji

Priprema:

U 100 ml mlijeka izmrviti kvasac, dodati šećer i ostaviti da zapjeni. Jaje i žumance izmutiti žicom pa dodati kvasac, ostatak mlijeka, ulje, koricu limuna i pola brašna.

Dobro umutiti pa dodavati brašno toliko da tijesto bude srednje tvrdo (više mekše nego tvrđe). Pokriti folijom i krpom i ostaviti na toplom da se udvostruči.

Razviti tijesto za pola centimetra. Sjeći veće kvadrate, pa stavljati punu kašiku džema. Skupiti ivice i prstima spojiti. Pleh podmazati uljem, uvaljati buhtlu u ulje, okrenuti i redati u pleh praveći malu razdaljinu.

Pokriti i ostaviti da nadođu oko 15 minuta. Rernu trebate zagrijati na 200 stepeni, pa kad stavite buhtle u rernu, smanjite na 180 stepeni. Peći oko 45 minuta. Pokriti krpom, posuti prah ili vanilin šećerom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.