ŠEST UKUSNIH JELA

Evo kako da iskoristite stari hljeb umjesto da ga bacite

S vrtoglavim porastom cijena kojeg smo svjedoci, ne želimo bacati hranu

Ukusni krutoni. Printscreen

M. Z.

2.2.2023

S vrtoglavim porastom cijena kojeg smo svjedoci, ne želimo bacati kupljenu hranu. Ipak, ponekad se dogodi da hljeb u kući ostari pa ga najčešće jednostavno bacimo u smeće. Kako biste smanjili udio bačene hrane, ali i učinili dobru stvar za kućni budžet, isprobajte ove ideje za ukusna jela pripremljena od starog hljeba.

Stari i tvrdi hljeb nije ukusan i, premda to nevoljko priznajemo, svi ponekad bacimo ostatke hljeba. Ukoliko vam bacanje hrane stvara loš osjećaj i želite se okrenuti načinu razmišljanja da iskoristite sve namirnice na koje odvojite vaš novac, ovi recepti vaše su rješenje. Među njima se nalaze konkretna jela, slatke i slane opcije, ali i zalogajčići koji će biti zvijezde svakog tuluma.

Engleski puding od hljeba i maslaca

Oko 15 minuta pripreme i oko pola sata za pečenje i pred vama se nalazi posuda ukusnog i mirisnog obroka.

Posudu za pečenje premažite maslacem i u nju stavite komadiće hljeba koje ste prethodno natrgali na komade veličine zalogaja. Umutite dva jaja s dvije kašike kristal šećera, dodajte šolju mlijeka te po ukusu cimeta i vanilije te smjesu prelijte preko hljeba i ostavite kratko da hljeb ''popije'' smjesu. Ukoliko pripremate obrok za odrasle, slobodno dodajte malo ruma ili viskija za finiji okus. Mnogi dodaju sušeno ili svježe voće, a sjajno ide uz banane i borovnice. Na vrh dodajte nekoliko listića maslaca i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°, otprilike pola sata dok puding ne poprimi zlatnožutu boju.

Umak od hljeba

Ovaj kremasti umak savršeno odgovara uz tradicionalne ručkove poput pečenog mesa. Oko pripreme nema puno filozofije pa ga mnogi rado pripremaju!

U lončiću dvadesetak minuta kuhajte dvije šolje mlijeka, 50 g maslaca, jedan sitno rezani luk, klinčiće, papar u zrnu, 2 režnja bijelog luka i začinsko bilje. Procijedite i vratite tekućinu u posudu. Dodajte 100 g krušnih mrvica, pirjajte 3-4 min i umiješajte 4 kašike vrhnja ili mascarponea. Po ukusu dodajte muškatni oraščić, začinite i poslužite.

Francuski tost

Ukoliko vam je ostalo nekoliko kriški hljeba, ovo je sjajan način da ih iskoristite u ukusan doručak ili brunch.

Umutite jednu šolju mlijeka, prstohvat soli, 3 jaja, malo cimeta i muškatnog oraščića, ekstrakt vanilije, malo ruma i šećer. Namočite kriške hljeba u smjesu dok ne budu zasićene pa ih tako namočene stavite na zagrijanu lagano nauljenu tavu. Pecite hljeb sa svake strane nekoliko minuta na srednje laganoj vatri, sve dok hljeb ne porumeni. Mnogi ovo jelo jedu uz dodatak šećera i čokoladnih namaza, ali i u slanim varijantama sa sirnim namazima.

Topli sendviči iz rerne

Ova ideja sjajna je za rođendanske zabave ili kada vam se nenadano najave gosti.

Šunku narežite na kockice ili trakice, naribajte sir ili narežite onaj u listićima koji imate u kući, narežite kisele krastavce na kockice, dodajte 2 kašike kukuruza iz konzerve, dodajte jedno jaje i 250 ml kiselog vrhnja. Začinite s malo soli, papra i origana, a po ukusu možete dodati i češnjak u prahu ili crvenu papriku. Sve sastojke dobro promiješajte i kašikom ravnomjerno rasporedite na kriške starog hljeba. Pecite u zagrijanoj rerni na 190 stepeni otprilike dvadeset minuta. Kasnije po volji možete dodati kečap, majonezu ili oboje!

Krušne mrvice

Zašto bismo kupovali krušne mrvice kada se u te smjese stavlja puno hemikalija kako bi se zadržala svježina? Zdravija i cjenovno prihvatljivija opcija je napraviti vlastite prezle od nekoliko starih kriški hljeba.

Priprema je više nego jednostavna: osušeni hljeb ubacite u blender sa željenim začinima (možete dodati so, papar, mediteranske začine) i nastat će sitne krušne mrvice. Ovako pripremljene krušne mrvice bolja su opcija jer vi kontrolirate začinjenost i svježinu namirnica, a pohovano meso s domaćim krušnim mrvicama osvojit će sve za stolom.

Krutoni

Ovako pripremljen hljeb bit će savršen dodatak nečeg hrskavog u salatama, a krutone možete dodati i u supu, gustu ili bistru.

Hljeb narežite na kockice veličine zalogaja ili manje, ovisno o vašem ukusu. U tavi na zagrijanom maslinovom ulju prepecite hljeb sa svih strana, možete ga i začiniti po volji te ste dobili krutone spremne da upotpune vaš obrok.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.