Jelo koje svi vole, nije skupo, a ne treba ni puno vremena za njega.
Sastojci
za 4 osobe
1 kg krompira
500 g mljevenog mesa
1/2 glavice crvenog luka
1 kašika sitnog bibera
2 kašike soli
8 kašika vode
6 kašika maslinovog ulja
4 komada jaja
1 šolja mlijeka
1 kašika brašna
Priprema
Krompir oguliti, narezati na kriškice debljine 2-3mm u jednu posudu. Dodati 2 kašike ulja i kašiku soli, te sve dobro izmiješati.
Na ovom mjestu se već može upaliti pećnica da se ugrije na 225°C.
U drugu posudu pomiješati mljeveno meso s kašikom bibera, kašikom soli i sitno sjeckanim lukom. Sve promiješati, pa dodati 4 kašike ulja i 8 kašika vode. Opet dobro izmiješati.
I konačno zadnja posuda – zamutiti 4 jajeta, uliti čašu mlijeka i kašiku brašna, te sve dobro izmutiti – najbolje mikserom.
Vatrostalnu posudu dimenzije cca 35×25cm podmazati margarinom ili maslinovim uljem te popločati dno i stranice posude kriškicama krompira.
Sada dolazi red mesa, pa red krompira, pa opet red mesa, pa red krompira.
Preko ove “konstrukcije” preliti umućenu smjesu s jajima.
Za one kojima ništa nije mrsko ili su vizuelni tipovi: narezati listiće margarina ili putera i poredati ih na vrh musake. Ostali mogu sve (ne cijelu kuhinju) isprskati maslinovim uljem.
Musaku peći 40-ak minuta na 225°C dok fino ne porumeni, zacvrci i zamiriše, odnosno dok “počne praviti balončiće” na površini.
Služi se kao glavno jelo, a hladna može i kao predjelo.