UKUSNO

Ideja za današnji ručak

Napravite musaku

Ukusno i fino. Printscreen

M. Z.

7.2.2023


Jelo koje svi vole, nije skupo, a ne treba ni puno vremena za njega. 

Sastojci

za 4 osobe

1 kg krompira

500 g mljevenog mesa

1/2 glavice crvenog luka

1 kašika sitnog bibera

2 kašike soli

8 kašika vode

6 kašika maslinovog ulja

4 komada jaja

1 šolja mlijeka

1 kašika brašna

Priprema

Krompir oguliti, narezati na kriškice debljine 2-3mm u jednu posudu. Dodati 2 kašike ulja i kašiku soli, te sve dobro izmiješati.

Na ovom mjestu se već može upaliti pećnica da se ugrije na 225°C.

U drugu posudu pomiješati mljeveno meso s kašikom bibera, kašikom soli i sitno sjeckanim lukom. Sve promiješati, pa dodati 4 kašike ulja i 8 kašika vode. Opet dobro izmiješati.

I konačno zadnja posuda – zamutiti 4 jajeta, uliti čašu mlijeka i kašiku brašna, te sve dobro izmutiti – najbolje mikserom.

Vatrostalnu posudu dimenzije cca 35×25cm podmazati margarinom ili maslinovim uljem te popločati dno i stranice posude kriškicama krompira.

Sada dolazi red mesa, pa red krompira, pa opet red mesa, pa red krompira.

Preko ove “konstrukcije” preliti umućenu smjesu s jajima.

Za one kojima ništa nije mrsko ili su vizuelni tipovi: narezati listiće margarina ili putera i poredati ih na vrh musake. Ostali mogu sve (ne cijelu kuhinju) isprskati maslinovim uljem.

Musaku peći 40-ak minuta na 225°C dok fino ne porumeni, zacvrci i zamiriše, odnosno dok “počne praviti balončiće” na površini.

Služi se kao glavno jelo, a hladna može i kao predjelo.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.