Cheesecake je najdraži kolač većini ljudi. Lagan, jednostavno se i brzo se sprema i možemo mu dodati koji god sastojak poželimo.
S druge strane, ako nas uhvati želja za nečim konkretnijim, sočnijim i puno slađim, kraljica kolača – baklava uvijek je dobar izbor.
U nastavku vam donosimo recept za najinovativniji kolač do sada – baklava cheesecake.
Sastojci
Sirup
200 ml vode
200 gr šećera
100 gr meda
Sok jedne narandže ili pola limuna
Orašasti dio
200 g orašatih plodova (po 50 gr badema, oraha, lješnika i pistacija)
po želji 50 gr sušenih grožđica
1 kašičica cimeta
4-5 kašika sirupa
Krema od sira
600 gr krem sira
150 gr šećera u prahu
120 gr grčkog jogurta, kiselog vrhnja ili milerama
4 jaja
2 kašike soka od limuna
100 ml vrhnja za šlag
40 gr gustina ili glatkog brašna
Prstohvat soli
Dodatno
500 gr gotovih kora za pitu
125 gr otopljenog maslaca
Priprema
Pripremite sirup. Pomiješajte sve sastojke za sirup. Kad proključa, kuhajte 15 minuta.
Pripremite orašasti dio. Orašaste plodove sameljite u sjecku, ali ne skroz u prah, neka ostane komadića. Dodajte cimet i gorožđice, ako koristite, te ohlađeni sirup i promiješajte. Smjesa ne smije biti tekuća, nego ljepljiva, sirup je tu samo malo da poveže smjesu.
Pripremite kremu od sira. Smiksajte krem sir i šećer u prahu dok ne postane kremast. Dodajte ostale sastojke i sjedinite.
Postupak slaganja
Kalup za torte promjera 24 cm obložite papirom za pečenje po dnu, a ostatak kalupa namastite. Jednu koru ostavite sa strane.
Uzimajte jednu po jednu koru za savijače i dobro je premažite otopljenim maslacem. Slažite ih u kalup tako da višak presavijete preko obruča kalupa.
Kad ste potrošili kore, pospite sa malo više od pola smjese od orašatih plodova i dobro ih utisnite. Istresite kremu od sira, pa preko kreme pospite ostatkom smjese orašatih plodova.
Prebacite presavijeni višak kora prema sredini torte, preklopite preko kreme. A onaj list koji ste ostavili sa strane natrgajte na komadiće i poslažite po vrhu torte.
Postupak pečenja
Pećnicu zagrijte na 160 stepeni. Ubacite tortu u pećnicu i pecite oko 55 minuta do sat . Kad je pečena, ugasite pećnicu, a tortu ostavite unutra sa malo otvorenim vratima nekih 10-20 minuta.
Izvadite tortu, prelijte je vruću hladnim sirupom, po vrhu i rubovima. Tortu ohladite na sobnoj temperaturi, pa ubacite u hladnjak preko noći.