Ako imate TikTok, onda znate da su ovi keksići preplavili društvene mreže. Priprema je gotova za svega 5 minuta, a kao rezultat ćete dobiti mekane veganske keksiće. Po želji maslac od indijskih oraščića zamijenite bademovim ili kikiriki maslacem te dodajte orašaste plodove po želji.
Sastojci
1 konzerva slanutka (400 g neocijeđene mase)
120 g maslaca od indijskih oraščića
2 kašike bademovog mlijeka
50 m ljavorovog sirupa
½ kašičice soli
1 kašičica ekstrakta vanilije
50 g komadića čokolade
Priprema
Sjedinite sastojke
Zagrijte rernu na 185 stepeni, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Slanutak ocijedite, operite i oljuštite.
Oljušten slanutak ubacite u blender i dodajte sve ostale sastojke osim komadića čokolade. Uključite blender i miksajte 1 minutu.
Po potrebi isključite blender usred miksanja, ostružite stijenke blendera i ponovno miksajte dok se slanutak ne pretvori u kremu.
Oblikujte kekse
Prebacite smjesu u zdjelu i dodajte komadiće čokolade. Dobro promiješajte te kašikom vadite smjesu na papir za pečenje. Namočite ruke i pritisnite svaku hrpicu smjese kako bi oblikovali keks.
Ispecite i poslužite
Lim s keksima stavite u zagrijanu rernu i pecite 12-15 minuta. Keksi su gotovi dok dobiju smeđu boju po rubovima.
Izvadite lim iz rerne, kekse premjestite na rešetku i poslužite tople uz mlijeko ili napitak po izboru.