POČASTITE SE

Nutella pizza s jagodama

Iako smo navikli na slanu verziju pizze, mi imamo recept za savršen pizza desert. Mekano dizano tijesto nadjeveno bananama, jagodama i Nutellom

Probajte slatku pizzu. Printscreen

M. Z.

24.2.2023

Iako smo navikli na slanu verziju pizze, mi imamo recept za savršen pizza desert. Mekano dizano tijesto nadjeveno bananama, jagodama i naravno - Nutellom.

Sastojci

Tijesto

1 kašičica suhog kvasca

¼ kašičice šećera

180 ml tople vode

½ kašičice soli

210 g brašna

Nadjev

1 manja banana, narezana na kolutiće

360 g jagoda, nasjeckanih

2 kašike sjeckanih badema

150 g Nutelle

Napomena: Koristite voće (borovnice, maline, breskve) i namaz (Lino Lada, kikiriki maslac, krem sir) po želji.

Priprema

Tijesto

Zamijesite tijesto

Zagrijte rerni na 260 stepeni.

U posudi sjedinite toplu vodu, šećer i kvasac te ostavite da 10-ak minuta da odstoji. Dodajte so, ulje i dovoljno brašna da napravite mekano tijesto. Na pobrašnjenoj podlozi nekoliko puta zamijesite dok ne dobijete mekano i glatko tijesto.

Ispecite tijesto

Tijesto ostavite pet minuta da odmori pa ga podijelite na pola. Svaku polovicu izvaljajte u krug promjera otprilike 28 do 30 cm. Tijesto prebacite na kamen za pečenje (ako imate) ili na lim za pečenje, izbodite viljuškom te pecite na 260 stepeni, 8 do 10 minuta dok ne porumeni.

Nadjenite pizze

Obje pizze nadjenite nasjeckanim bananama, jagodama i bademima. Nutellu zagrijte u staklenoj posudi u mikrovalnoj i prelijte jednako preko obje pizze. Kako biste lakše prelili ili poškropili pizze, Nutellu možete staviti u plastičnu vrećicu za hranu pa malo odrezati ugao.

Poslužite

Ako želite pospite šećerom u prahu i poslužite odmah.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.