Iako smo navikli na slanu verziju pizze, mi imamo recept za savršen pizza desert. Mekano dizano tijesto nadjeveno bananama, jagodama i naravno - Nutellom.
Sastojci
Tijesto
1 kašičica suhog kvasca
¼ kašičice šećera
180 ml tople vode
½ kašičice soli
210 g brašna
Nadjev
1 manja banana, narezana na kolutiće
360 g jagoda, nasjeckanih
2 kašike sjeckanih badema
150 g Nutelle
Napomena: Koristite voće (borovnice, maline, breskve) i namaz (Lino Lada, kikiriki maslac, krem sir) po želji.
Priprema
Tijesto
Zamijesite tijesto
Zagrijte rerni na 260 stepeni.
U posudi sjedinite toplu vodu, šećer i kvasac te ostavite da 10-ak minuta da odstoji. Dodajte so, ulje i dovoljno brašna da napravite mekano tijesto. Na pobrašnjenoj podlozi nekoliko puta zamijesite dok ne dobijete mekano i glatko tijesto.
Ispecite tijesto
Tijesto ostavite pet minuta da odmori pa ga podijelite na pola. Svaku polovicu izvaljajte u krug promjera otprilike 28 do 30 cm. Tijesto prebacite na kamen za pečenje (ako imate) ili na lim za pečenje, izbodite viljuškom te pecite na 260 stepeni, 8 do 10 minuta dok ne porumeni.
Nadjenite pizze
Obje pizze nadjenite nasjeckanim bananama, jagodama i bademima. Nutellu zagrijte u staklenoj posudi u mikrovalnoj i prelijte jednako preko obje pizze. Kako biste lakše prelili ili poškropili pizze, Nutellu možete staviti u plastičnu vrećicu za hranu pa malo odrezati ugao.
Poslužite
Ako želite pospite šećerom u prahu i poslužite odmah.