ZDRAVA GRICKALICA

Pomfrit od palente i začinskog bilja

Iako se najčešće priprema kao kremasti prilog, možete je pripremiti i na drugačiji način

Ukusan prilog. Printscreen

E. Ag.

28.2.2023

Iako se palenta najčešće priprema kao kremasti prilog, možete je pripremiti i na drugačiji način. Izgledom podsjeća na svima omiljene pržene krompiriće, no ipak je riječ o zdravoj i ukusnoj grickalici.

Sastojci

Pomfrit

- 160 gr instant palente (kukuruzne krupice)

- 470 ml vode

- 1 čehno bijelog luka

- - 1 kašika svježeg ruzmarina, nasjeckanog

- 45 gr naribanog parmezana

- so, po ukusu

- 3 kašike maslinovog ulja

Preljev

-1 čehno bijelog luka

- 3 kašike maslaca, rastopljenog

- 2 kašike svježeg bosiljka, nasjeckanog

- 1 kašika svježeg origana, nasjeckanog

Priprema

Skuhajte palentu. U zdjelu srednje veličine ulijte vodu i pričekajte da zavrije. Umiješajte kukuruznu krupicu, usitnjeni bijeli, ruzmarin, naribani parmezan i začinite sa soli.

Miješajte dok palenta ne postane mekana i gusta, otprilike 5 minuta. Maknite s vatre, poklopite i ostavite 5 minuta.

Lim dimenzija 20x20 cm obložite papirom za pečenje i na njega izlijte skuhanu palentu. Ravnomjerno je rasporedite u jednom sloju. Stavite u zamrzivač na 20 minuta.

Zagrijte pećnicu na 220 stepeni. Oprezno izvadite palentu na dasku za rezanje i narežite na tanke prutiće nalik pomfritu.

Narezanu palentu posložite na papir za pečenje i prelijte maslinovim uljem te začinite sa soli po ukusu.

Pecite 15 minuta, izvadite iz pećnice, oprezno preokrenite prutiće pa pecite još 15 do 20 minuta ili dok ne postanu hrskavi.

Pripremite preljev

Pomiješajte sastojke za preljev i prelijte preko pečene palente. Poslužite uz umak po želji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.