Luda torta, luckasta torta ili "torta depresija" omiljena je američka poslastica bez jaja, a u nekim receptima i bez mlijeka. Upravo zbog toga što za pripremu nisu potrebni komplicirani sastojci taj se "slatkiš" veže za razdoblje Velike depresije, odnosno Velike ekonomske krize, i siromaštvo, kada se itekako štedjelo na svemu na čemu se moglo.
Sastojci: 187 g brašna, 200 g šećera, 30 g kakaa u prahu, pola kašičice soli, 1 kaščica sode bikarbone, 1 kašičica ekstrakta vanilije, 1 kašičica bijelog octa, trećina šoljice biljnog ulja, 237 ml vode.
Glazura: 3 kašike omekšalog maslaca, 3 kašike kakaa u prahu, 1 kašika meda, 1 kašičica ekstrakta vanilije, 125 g šećera u prahu, 3 kašike punomasnog mlijeka ili vrhnja.
Priprema:
1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, kakao u prahu, so i sodu bikarbonu. Promiješajte da se sjedini.
2. Suhim sastojcima dodajte vaniliju, ocat, ulje i vodu te kuhačom ili pjenjačom miješajte dok se sastojci potpuno ne sjedine.
3. Izlijte u pripremljenu (podmazanu ili obloženu papirom za pečenje) posudu za pečenje i pecite 30-35 minuta. Zabodite čačkalicu i ako na njoj ostane malo mrvica (neka ne bude čista), kolač je gotov. Ostavite da se ohladi dok pripremate glazuru.
4. Za glazuru izmiksajte omekšali maslac, kakao, med, vaniliju i šećer u prahu.
5. Miksajte na niskoj brzini oko 30 sekundi. Polako dodajte mlijeko, kašiku po kašiku, dok ne postignete željenu gustoću.
6. Premažite preko ohlađenog kolača.