RECEPT ZA RUČAK

Punjene lignje iz rerne

Lignje pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni, oko pola sata

Lignje odmrznite, dobro ocijedite od tečnosti. Printscreen

A. O.

18.3.2023

​Za današnji ručak predlažemo vam da napravite punjene lignje iz rerne.

Sastojci

400 g lignji

50 g riže (pola šolje od 200 ml)

1 kašičica suvog začina od povrća

pola kašičice bijelog luka u prahu

2 kašičice sitno isjeckanog peršunovog lista

maslinovo ulje

Priprema

Lignje odmrznite, dobro ocijedite od tečnosti koju će otpustiti i posušite ubrusom. Rižu operite i skuhajte u dva puta većoj količini vode (200 ml). 

Zatim je ocijedite, dodajte začine i dobro promiješajte. Lignje napunite pripremljenom rižom pomoću kafene kašičice. Nema potrebe da se napune do vrha, jer će riža dodatno nabubriti tokom pečenja. 

Vatrostalnu posudu poprskajte maslinovim uljem i poslažite lignje. Krakove lignji stavite u sredinu (druga varijanta je da ih sitno iseckate i dodate u nadjev od riže). Lignje pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni, oko pola sata. Tokom pečenja lignje će otpustiti još vode, tako da nema potrebe dodavati vodu prije pečenja. Imajte u vidu da je ova količina sastojaka dovoljna za dvije osobe.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.