Pita od limuna fantastičan je dodatak svakom stolu. Postoji niz starinskih recepata koji su izdržali test vremena jer su jednostavni za napraviti, apsolutno ukusni i estetski neodoljivi. Tajna ovih mini krostata, odnosno pitica, jest podjednako u tijestu i u punjenju.
Prednost ovog deserta jest u tome što se može napraviti i dan unaprijed. Naime sve pite od limuna treba držati u frižideru. Kako bi se spriječile bolesti koje se prenose hranom, nikada ih ne ostavljati na sobnoj temperaturi duže od dva sata.
Jednostavno i ukusno
Posebnost ovog deserta su puslice izrađene od šećera i bjelanjaka koje se savršeno sljubljuju s bazom od prhkog tijesta i finim, sočnim punjenjem.
Sastojci - za tijesto: 200 g brašna, 50 g šećera, 120 g maslaca sol
Sastojci - za nadjev: 4 žumanjka, 250 g zaslađenog kondenziranog mlijeka, 5 žlica soka od limuna, 1 žlica jestivog škroba, 2 bjelanjka, 50 g šećera, 1 žlica šećera u prahu
Priprema poslastice
Od brašna, šećera, prstohvata soli i maslaca narezanog na listiće uz dodatak 2 žlice hladne vode brzo umijesiti prhko tijesto, umotati ga u foliju i ostaviti 30 minuta u frižideru.
Zagrijati pećnicu na 180 stepni. Ohlađeno tijesto razvaljati na pobrašnjenoj plohi pa njime obložiti namašćene kalupe za pitu (promjera 10 cm).
Pjenasto izmikati žumanjke, a zatim umiješati kondenzirano mlijeko, sok od limuna i škrob. Bjelanjke izmiksati sa šećerom pa slastičarskom špricom na pite istisnuti puslice te ih peći još oko 5 minuta. Gotove pite posuti šećerom u prahu.