Ove pljeskavice predstavljaju sjajnu kombinaciju krompira i oslića, začinjenih bijelim lukom i peršunom i ukusna su alternativa tradicionalnim pljeskavicama od mesa.
Sastojci:
- tri fileta oslića
- 500 g krompira
- dva čehna bijelog luka
- tri kašike maslinovog ulja
- peršun
- brašno
- prezla
- so, biber
Priprema:
Krompir isjeći na kockice i skuhati u posoljenoj vodi. Dok se krompir kuha, ispržiti filete. Kuhani krompir procijediti, začiniti maslinovim uljem, bijelim lukom i sitno sjeckanim listom peršuna. Izmiksati štapnim mikserom kao pire. Dodati na komadiće izmrvljene filete i po ukusu posoliti i pobiberiti. Lijepo sjediniti, pokvasiti dlanove i od smjese oblikovati pljeskavice. Svaku uvaljati u brašno s prezlom i pržiti na zagrijanom ulju dok ne porumene.