Rolada bez trunke brašna i šećera izvrsna poslastica za dijabetičare ili ljude koji se zdravo hrane.
Sastojci
Biskvit
6 jaja
100 g badema
0,5 vrećice praška za pecivo
1 kašičica arome vanilije
50 ml mlijeka
80 g zamjene za šećer (tekuća stevija)
2 kašike wheya od vanilije
Krema
200 g krem sira
200 ml vrhnja za šlag
100 g zamjene za gr šećera (tekuća stevija)
0,5 korice i soka limuna
2 kašike chia sjemenki
7 mandarina
Priprema
Napravite biskvit
Bjelance odvojite od žumanca.
Bademe izmeljite u brašno koristeći blender ili mašinicu za orahe.
Bademe dodajte u posudu sa žumancima i povežite s ostatkom sastojaka potrebnih za biskvit.
Bjelance umutite u čvrsti snijeg.
Polako dodajte bjelance u smjesu od žumanaca, lagano i polako kuhačom dodajte kako se ne bi izbio sav zrak iz bjelanaca.
Smjesu ravnomjerno rasporedite na lim koji ste obložili papirom za pečenje i papir obavezno premazati s malo ulja.
Staviti peći u rernu koju ste prethodno zagrijali na 170°C i pecite 15-20 min dok kora ne dobije blagu, zlatnu boju.
Nakon što je kora pečena, pažljivo odvojite papir za pečenje i koru prebacite na čistu kuhinjsku krpu.
Zarolajte koru s krpom i ostavite da se ohladi.
Napravite kremu
U posudu stavite vrhnje za šlag, krem sir, sok i koricu limuna i zamjenu za šećer.
Miksajte dok ne postane čvrsta krema, na kraju dodajte chia sjemenke i kratko ohladite.
Ohlađenu koru odrolajte i premažite kremom, ostavite 2 kašike kreme sa strane kako biste mogli rubove premazati.
Mandarine ogulite i poredajte na jedan kraj kore, slažite ih uspravno kako bi dobili lijep presjek.
Ostatkom kreme premažite rubove rolade.
Po želji, roladu prelijte glazurom od tamne čokolade i pospite sjeckanim bademima.
Ohladite nekoliko sati ili najbolje preko noći.