POGLEDAJTE VIDEO

Uvrnuto lisnato pecivo: Hrskavo i ukusno

Bolje nego kupovno

Jednostavna priprema. Printscreen/YouTube

E. Ag.

25.4.2023

Probudili ste se gladni i ne znate šta da doručkujete? Onda možete da napravite lisnato pecivo koje će biti ukusnije nego kupovno.

Sastojci

- 200 ml mlijeka

- g svježeg kvasca

- 1 kašičica šećera

- 200-250 g brašna

- malo soli

- 60 g margarina

- 1 žumance

- susam

Priprema

U malo toplog mlijeka izmrviti kvasac i dodati šećer. Kad zapjeni, sipati u zdjelu, dodati ostatak mlijeka i dodavati polako brašno i so, te miješati, prvo kašikom, a kasnije rukama.

Obraditi tijesto da bude glatko i malo mekše. Istresti na sto i pokriti 30 minuta na sobnoj temperaturi.

Razviti, pa premazivati margarinom i dva puta preklapati. Isjeći na trake, saviti u krug te spojiti. Pokriti da odmori na sobnoj temperaturi.

Premazati žumancetom, posuti susamom. Rernu uključiti na 220 stepeni pa smanjiti na 200, peći 25-30 minuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.