Probudili ste se gladni i ne znate šta da doručkujete? Onda možete da napravite lisnato pecivo koje će biti ukusnije nego kupovno.
Sastojci
- 200 ml mlijeka
- g svježeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 200-250 g brašna
- malo soli
- 60 g margarina
- 1 žumance
- susam
Priprema
U malo toplog mlijeka izmrviti kvasac i dodati šećer. Kad zapjeni, sipati u zdjelu, dodati ostatak mlijeka i dodavati polako brašno i so, te miješati, prvo kašikom, a kasnije rukama.
Obraditi tijesto da bude glatko i malo mekše. Istresti na sto i pokriti 30 minuta na sobnoj temperaturi.
Razviti, pa premazivati margarinom i dva puta preklapati. Isjeći na trake, saviti u krug te spojiti. Pokriti da odmori na sobnoj temperaturi.
Premazati žumancetom, posuti susamom. Rernu uključiti na 220 stepeni pa smanjiti na 200, peći 25-30 minuta.