Treba vam ideja za ukusno glavno jelo koje je brzo gotovo, ukusno je i sastoji se od samo zdravih namirnica? Donosimo recept za pileća prsa punjena povrćem i mozzarellom.
Sastojci (za 2 osobe):
- 2 veća komada pilećih prsa
- so, biber
- osušeni bosiljak
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 manji paradajz
- 1/4 tikvice
- 1/2 malog ljubičastog luka
- 100 g light mozzarelle
- salata po želji
Priprema
Pileća prsa operite i posušite kuhinjskim ubrusom. Paradajz narežite na tanke okrugle ploškice. Te ploškice prerežite po pola da dobijete polukrugove. Na isti način narežite i tikvicu i mozzarellu. Luk oljuštite i narežite na tanje kriškice (ali tako da se listići unutar kriškica drže zajedno).
Pileća prsa stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pomoću oštrog noža na svakom komadu zarežite 4-5 džepića (ovisno o veličini prsa). Nemojte zarezati do kraja. Prsa posolite, pobiberite i začinite sušenim bosiljkom. Zatim u svaki džepić stavite po komadić paradajza. Dalje po želji punite džepiće komadićima tikvice i ljubičastog luka, a na kraju u svaki džepić stavite i malo mozzarelle. Sve polijte maslinovim uljem.
Pecite u rerni ugrijanoj na 200 stepeni 20-25 minuta - dok se sir na zapeče i piletina ne bude gotova. Prema potrebi možete i pokriti aluminijskom folijom pred kraj pečenja, da se piletina ne isuši. Poslužite sa salatom po želji i obavezno poliveno s malo soka koji su piletina i povrće pustili tokom pečenja.