Ako želite da probate (trenutno) najskuplji sladoled na svijetu, bolje je da imate izuzetno dubok džep za kupovinu! Japanski brend sladoleda “Cellato” ušao je u Ginisovu knjigu rekorda.
Kreirajući veoma poseban desert, (trenutno) najskuplji sladoled na svijetu napravljen je od rijetkih sastojaka koji su podigli cijenu ovoj ledenoj poslastici.
6.329 eura
Porcija ukusne ledene poslastice – sladoleda po imenu Bjakuja košta nevjerovatnih 873.400 japanskih jena, odnosno 6.329 eura! Za ovaj novac mogli biste, naprimjer, kupiti jedno dobro polovno vozilo.
Oni koji su imali novca, ali i sreće da ga probaju kažu da je svakako nešto o čemu treba pisati.
Razlog za ovako veliku “ginisovu” cijenu su sastojci, pri čemu se ističe rijedak bijeli tartuf koji se uzgaja u Albi u Italiji, po cijeni od 2 miliona japanskih jena (skoro 13.889 eura) po kilogramu. Ostali specijalni sastojci uključuju Parmigiano Reggiano i sake talog.
Miris bijelog tartufa
- Trebalo nam je više od godinu i po da se razvijemo, uz mnogo pokušaja i grešaka da bismo dobili pravi ukus. Postizanje titule u Ginisovoj knjizi učinilo je da se trud isplati - kaže predstavnik kompanije “Cellato”.
Pravljenje najskupljeg sladoleda nije bio jedini “Cellato” cilj. Željeli su da spoje evropske i japanske sastojke u obliku sladoleda. Da bi to uradio, “Cellato” je doveo Tadajošija Jamadu, glavnog kuhara u „RiVi“, restoranu u Osaki poznatom po svojoj maštovitoj fuzionoj kuhinji.