Dolaze vam gosti za vikend, a vi ne znate šta pripremati? Donosimo vam recept za najukusniju kombinaciju za koju vam ne treba rerna. Nutella cheesecake spaja najbolje iz oba svijeta – slatku čokoladu i osvježavajući sir. Ovaj kolač The Cooking Foodia savršen je desert za tople dane koji su pred nama, a vaši će gosti sigurno tražiti komad više.
Sastojci
280 grama čokoladnog keksa (može i običnih)
100 grama maslaca
300 grama krem sira
85 grama šećera u prahu
180 grama Nutelle
1 kašičica ekstrakta vanilije
1 kašika kakao praha
Za glazuru:
30 grama vrhnja za šlag
200 grama Nutelle
Upute
1. Sameljite keks dok ne dobijete smjesu komadića.
2. Otopite maslac i prelijte ga preko keksa. Još jednom sve zajedno sameljite.
3. Smjesu stavite u kalup za torte i utisnite kašikom ili prstima. Ostavite u frižideru dok pripremate kremu.
4. U posudu stavite krem sir i šećer u prahu te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
5. Dodajte Nutellu u smjesu i nastavite s miksanjem dok se sve ne sjedini.
6. U smjesu dodajte ekstrakt vanilije i prosijani kakao prah te opet miksajte.
7. Izvadite kalup iz frižidera te prelijte smjesu preko podloge od keksa. Vratite u frižider na najmanje 6 sati.
8. U zdjelu stavite 200 grama Nutelle.
9. Zagrijavajte na šporetu vrhnje za šlag dok ne zakipi te ga zatim prelijte preko Nutelle. Pustite da odstoji 1-2 minute te umiješajte sve zajedno. Ostavite da se malo ohladi i prelijte preko ranije pripremljene torte.
10. Ostavite u frižideru 2 sata i poslužite.