Ćevapi su jedno od najpoznatijih jela bosanske kuhinje, a prave se od mljevenog mesa. Predlažemo da isprobate i recept za ukusne ćevape od povrća. Pomiješajte tikvice, krompir, mrkvu i luk i napravite ćevape kojima neće moći da odole ni ljubitelji mesa. Ovo vrlo jednostavno jelo je odličan prijedlog za ručak, a možete da poslužite nekim umakom ili salatom.
Sastojci:
2 tikvice
2 mrkve
2 krompira
mladi luk
2 jaja
4 kašike griza
1 čehno bijelog luka
Priprema:
Tikvice izrendajte i posolite, pa ostavite 10 minuta da puste vodu. Krompir isto izrendajte i stavite ga u drugu posudu i prelijte vodom. Isto ostavite 10 minuta. Mrkvu samo izrendajte, a mladi luk isjeckajte. Tikvice i krompir dobro ocijedite, pa stavite u neku posudu, dodajte mrkvu, luk, griz, jaja, mladi luk i mljeveni bijeli luk. Dobro sjedinite. Posolite i pobiberite i opet promiješajte, pa oblikujte ćevape. Ispržite na malo ulja sa svih strana, pa stavite na ubrus da upiju višak ulja. Zatim poredajte u vatrostalnu posudu i pecite u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.