Paprike spadaju u povrće od kojeg možete da pripremate najrazličitija jela. Evo prijedloga čime ih možete filovati, a da nije meso.
Sastojci:
3-4 paprike
1 crni luk
1-2 patlidžana
1-2 čehna bijelog luka
450 g krompira
1 veza kopra
2 kašike putera
50 ml mlijeka
200 g tvrdog sira
malo origana
Priprema:
Isijecite paprike na polovine i očistite od sjemenki. Propržite sitno sjeckani crni luk, pa dodajte sitno sjeckani patlidžan. Posolite i pobiberite, pa dodajte mljeveni bijeli luk i promiješajte. Kuhajte još 7-8 minuta. U šerpi skuhajte krompir, pa procijedite, dodajte puter, mlijeko i ispasirajte. Zatim dodajte sjeckani kopar i sve lijepo promiješajte. U pire-krompir dodajte i proprženi patlidžan s lukom, kao i rendani sir (100 g) i sve lijepo sjedinite. Zatim napunite paprike i poredajte ih u vatrostalnu posudu. Pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Nakon toga bogato pospite rendanim sirom i origanom, pa pecite još 5 minuta.