Salata od piletine i kvinoje, obogaćena povrćem i sirom, puna je vitamina i zdravih proteina. Okus i začini nadahnuti su Mediteranom, a jednostavnost pripreme nedostatkom slobodnoga vremena i nepodnošljivim temperaturama zraka.
Ova salata jede se hladna pa je možete i unaprijed pripremiti, a ako samo malo planirate i u salatu stavite pečenu piletinu koja vam je ostala od jučerašnjeg ručka, značajno ste skratili i vrijeme pripreme, piše Punkufer.
Svidjet će vam se jer je svježa i lagana, a možete je, u hermetički zatvorenoj posudi, držati u frižideru nekoliko dana. Ako vam se čini da je odstajala salata suha, jednostavno dodajte malo maslinova ulja i malo svježeg limunova soka – osvježit će je u trenu.
Sastojci
450 g pilećih prsa (s kostima i kožom)
180 g suhe kvinoje
1/2 svježeg krastavca
nasjeckanog 12 cherry rajčica, prepolovljenih
60 g nasjeckanog svježeg peršuna
50 g narezanog mladog luka
50 g maslina bez košpica, narezanih
40 g šalice izmrvljenog feta sira
120 g mozzarelle u vlastitoj tekućini, narezane na kockice
40 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus za pečenje
1 1/2 limuna, samo sok
so, biber, svježi listići mente, po želji, za ukrašavanje
Priprema
Ispecite piletinu u rerni i, kada se ohladi, odvojite meso od kostiju i kože. Skuhajte kvinoju prema uputama na pakiranju. Poklopite i pustite da odstoji oko 5 minuta, pa je prebacite u veliku zdjelu za salatu. Neka se hladi još 10-15 minuta prije nego što dodate ostale sastojke.
Kvinoji dodajte nasjeckanu piletinu, krastavce, rajčice, peršun, mladi luk, masline, fetu i mozzarellu. Umutite maslinovo ulje i limunov sok i prelijte preko salate. Začinite solju i biberom i promiješajte da se sjedini. Pokrijte i držite u frižideru najmanje 30 minuta prije posluživanja.