RECEPTI

Umak od limuna i kumina ide sjajno uz piletinu s grila

Zaboravi dugotrajno mariniranje i samo kašikom prelij ovaj pikantni umak preko mesa pečenog na roštilju

Grilovana piletina. Facebook

M. Z.

25.7.2023

Marinade su često ključ savršeno pravljenog mesa na roštilju. Ali ponekad nemaš vremena satima namakati meso u marinadi i treba ti brzo rješenje – tu na scenu stupa umak od limuna i kumina!

Ovaj se aromom i mirisom bogati umak spravlja za samo nekoliko minuta i dovoljno ga je kašikom preliti preko mesa pečenog na roštilju. Kumin, sušeni origano i mljevena crvena paprika stvaraju jedinstven okus, čemu dodatno pridonose limunova korica i sok.

Ako režeš meso nakon skidanja s roštilja, ostavi ga da narezano odstoji desetak minuta, pa onda kašikom umaka obilno prelij komade. Ovaj će se umak idealno sljubiti s piletinom s roštilja.

Umak od limuna i kumina za meso s roštilja

Sastojci

1/2 šoljice maslinovog ulja

2 kašičice naribane limunove korice

1/4 šoljice svježeg soka od limuna

2 kašičice mljevenog kumina

1 kašičica sušenog origana

1 kašičica soli

1/2 kašičice mljevene crvene paprike

1/2 kašičice mljevenog crnog papra

Postupak

Umuti u posudi sve sastojke dok se ne sjedine.

Prelij preko mesa pečenog na roštilju i posluži. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.