Marinade su često ključ savršeno pravljenog mesa na roštilju. Ali ponekad nemaš vremena satima namakati meso u marinadi i treba ti brzo rješenje – tu na scenu stupa umak od limuna i kumina!
Ovaj se aromom i mirisom bogati umak spravlja za samo nekoliko minuta i dovoljno ga je kašikom preliti preko mesa pečenog na roštilju. Kumin, sušeni origano i mljevena crvena paprika stvaraju jedinstven okus, čemu dodatno pridonose limunova korica i sok.
Ako režeš meso nakon skidanja s roštilja, ostavi ga da narezano odstoji desetak minuta, pa onda kašikom umaka obilno prelij komade. Ovaj će se umak idealno sljubiti s piletinom s roštilja.
Umak od limuna i kumina za meso s roštilja
Sastojci
1/2 šoljice maslinovog ulja
2 kašičice naribane limunove korice
1/4 šoljice svježeg soka od limuna
2 kašičice mljevenog kumina
1 kašičica sušenog origana
1 kašičica soli
1/2 kašičice mljevene crvene paprike
1/2 kašičice mljevenog crnog papra
Postupak
Umuti u posudi sve sastojke dok se ne sjedine.
Prelij preko mesa pečenog na roštilju i posluži.