Sastojci: Tikvica, 40 g maslaca, 2 kašike maslinovog ulja, 3 čehna bijelog luka, 2 mrkve, 1/2 kašičice mljevenog pimenta, 150 g riže basmati, sjeckani kopar, zelene masline, povrtni ili mesni temeljac.
Priprema:
1. Rižu dobro isperite pa ostavite namočenu dva sata. Ogulite mrkvu i tikvicu pa ih krupno naribajte. Posolite i ostavite neko vrijeme dok ne omekšaju i puste tekućinu.
2. Na otopljenom maslacu i maslinovom ulju prodinstajte protisnuti bijeli luk i povrće, dodajte piment i ocijeđenu rižu. Zalijte s 4 dl temeljca ili vodom te kuhajte 15-ak minuta. Prema potrebi dolijte još tekućine.
3. Prije nego što poslužite rižu, neka odstoji pet minuta. Oblikujte je pomoću okruglog kalupa, pospite sjeckanim koprom i ukrasite kolutićima maslina.