RECEPTI

Pilav od tikvice i mrkve

Rižu dobro isperite pa ostavite namočenu dva sata

Ukusno i zdravo. villiers brown

Z. K.

31.7.2023

Sastojci: Tikvica, 40 g maslaca, 2 kašike maslinovog ulja, 3 čehna bijelog luka, 2 mrkve, 1/2 kašičice mljevenog pimenta, 150 g riže basmati, sjeckani kopar, zelene masline, povrtni ili mesni temeljac.

Priprema: 

1. Rižu dobro isperite pa ostavite namočenu dva sata. Ogulite mrkvu i tikvicu pa ih krupno naribajte. Posolite i ostavite neko vrijeme dok ne omekšaju i puste tekućinu.

2. Na otopljenom maslacu i maslinovom ulju prodinstajte protisnuti bijeli luk i povrće, dodajte piment i ocijeđenu rižu. Zalijte s 4 dl temeljca ili vodom te kuhajte 15-ak minuta. Prema potrebi dolijte još tekućine.

3. Prije nego što poslužite rižu, neka odstoji pet minuta. Oblikujte je pomoću okruglog kalupa, pospite sjeckanim koprom i ukrasite kolutićima maslina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.