Ukoliko ste ljubitelji kremastih poslastica, ovaj jafa kolač će vam se sigurno svidjeti.
Sastojci
Podloga
250 grama mljevenog keksa
70 grama mljevenih oraha
70 grama šećera
130 grama putera
100 ml soka od narandže
Krema
3 pudinga od vanilije
100 grama šećera
1 l mlijeka
100 grama putera
200 ml pavlake za šlag
Ostalo
300 grama jafa keksa
Dekoracija
250 ml pavlake za šlag
40 grama čokolade
sjeckani orasi za posipanje
Priprema
Podloga
U zdjelu dodajte mljeveni keks, mljevene orahe i šećer, na sredini napravite udubinu. Zatim dodajte istopljeni puter. Sve prelijte sokom od narandže i sastojke pomiješajte. U kalup dimenzija 21 x 36 cm istresite i rasporedite smjesu. Stavite u frižider.
Krema
U zdjelu dodajte puding od vanilije, šećer i prelijte sa 200 ml mlijeka. Sastojke pomiješajte. Ostatak mlijeka ulijte u šerpu i stavite kuhati. Kada mlijeko prokuha, sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljene sastojke. Sve zajedno vratite kuhati.
Gotovu kremu prebacite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađenoj kremi uklonite foliju te je izmiješajte mikserom. Dodajte narezani puter sobne temperature te nastavite miješati mikserom. Posebno umutite pavlaku za šlag. Dodajte kremi i sve sjedinite.
Dekoracija
U zdjelu ulijte 200 ml pavlake za šlag. Miješajte mikserom dok se ne učvrsti. Za ganaš, na nasjeckanu čokoladu prelijte 50 ml pavlake za šlag. Istopite u mikrovalnoj ili na pari. Ostavite da se malo ohladi.
Slaganje
Na podlogu istresite manje od pola kreme te je rasporedite. Jafa keks umačite u sok od narandže. Slažite ga na kremu tako da dio s čokoladom bude okrenut dolje. Istresite i rasporedite preostalu kremu. Šlag rasporedite preko kreme. Prohlađeni ganaš prošarajte preko šlaga. Posipajte sjeckane orahe.