ZA BOLJI OKUS

Kuhar otkrio kako se prave najbolje punjene paprike: Umjesto riže stavite ovo i bit će savršene

Paprike se mogu koristiti za salatu, ali možete ih i napuniti pa imati ručak za dva-tri dana

Ukusno i fino. Instagram

M. Z.

20.10.2023

Krenula je sezona paprika, pa će se tako na brojnim stolovima uskoro naći mnogima omiljeno jelo - punjene paprike. No, ne morate ih praviti po tradicionalnom receptu koji je svima dobro poznat. Ruski profesionalni kuhar Vjačeslav Кrasilnikovje otkrio je recept za punjene paprike koje će se topiti u ustima, ali umjesto riže unutra ide nešto drugo, piše portal Espreso.

Kratko natopite paprike

U veću posudu sipajte vodu i posolite pa dodajte paprike i ostavite da se kratko natope. Ovo će vam pomoći da iz paprika lako uklonite sjemenke i peteljke, ali i poboljšat će im okus i ukloniti gorčinu (ako postoji).

Dobar nadjev je ključan

Uglavnom se za punjene paprike koristi mljeveno meso. Mljeveno meso možete popržiti ili koristiti svježe. Ako koristite svježe, na maslacu prodinstajte sjeckani crni luk, koji daje poseban okus jelu, zatim ga dodajte u posudu s mesom i začinite. Dodajte rižu koja se kuha tako što se stavi u lonac, a onda se sipa i vrlo malo vode (nekih 4-5 kašika). Kuha se dok ne upije svu vodu, a ovako pripremljena riža neće upiti svu tekućinu pa će samim time i nadjev biti vrlo sočan. Ako ipak želite puniti poprženim mesom, njega dodajte u poprženi crni luk (isto na maslacu) i u gotovo meso dodajte rižu koju ste pripremili na isti način kao i za sirovi nadjev. Začinite po želji.

Rižu zamijenite tikvicama

Umjesto riže u meso dodajte sredinu tikvica koju ste izdubili. Jelo će biti za nijansu laganije, ali i ukusnije.

Zasijecite paprike

Na dnu paprika napravite mali rez, jer kada ih poredate u loncu i prelijte umakom, zahvaljujući rezu, on će dospjeti u paprike i lakše će se skuhati nadjev, a i ravnomjernije.

Ne punite paprike do vrha

Mnoge domaćice stavljaju previše nadjeva u paprike, zbog čega pucaju tokom kuhanja jer riža bubri i stvara pritisak, posebno ako su lošijeg kvaliteta, odnosno tanje. Kad kašičicom stavljate nadjev u unutrašnjost paprika, nemojte ga razdvajati i nikada ih ne punite do vrha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.