Divan jesenji kolač uz kafu ili čaj.
Sastojci
Tijesto
380 g hladnog maslaca
60 g šećera
580 g brašna
10 g hladne vode
Nadjev
180 g suhih brusnica
1 kg jabuka
70 g vode
300 g šećera
1 kašičica cimeta
1 štapić vanilije
20 g gustina
150 g maslaca
2 kašike šećera za posipanje
Priprema
Tijesto
Umijesite tijesto od svih sastojaka i na jedan sat stavite u frižider.
Nadjev
U lončić stavite brusnice, vodu, šećer, cimet, vaniliju i Gustin. Neka vrije 10 minuta pa ugasite.
Ugrijte rernu na 180°C.
Jabuke narezane na fetice 1/2 cm pomiješajte s rastopljenim maslacem te dodajte smjesi s brusnicama.
Tijesto podijelite na 2 kugle. Prvu razvaljajte malo šire od pleha za pečenje.
Nadjev stavite na prvo tijesto.
Od druge kugle pravite 2 kuglice. Od njih trake. Posipajte šećerom.
Pecite 35 do 40 minuta, piše Index.