Meri Mekartni (Mary McCartney) godinama priprema recepte za holivudsku elitu, a u svojoj novoj kuharici ''Feeding Creativity: A Cookbook for Friends and Family'' donosi neke od omiljenih jela slavnih glumica i trendseterica.
Među onima koji se ističu kao originalni, a toliko jednostavni za pripremu nalaze se i ''palačinke Kameron DIjaz” (Cameron Diaz) – slavni desert koji se priprema u rerni, umjesto klasično u tavi, a najdraži je popularnoj glumici.
Usto, ova slastica priprema se s voćem te je kombinacija klasičnih američkih palačinki i kolača s jagodama, što je čini odličnim doručkom koji je brzo gotov i omiljen cijeloj porodici.
Sastojci
2 zrele banane srednje veličine
750 ml biljnog mlijeka
3 kašičice jabučnog sirćeta
2 kašičice maslinovog ulja
2 kašičice ekstrakta vanilije
360 g brašna
4 kašičice praška za pecivo
1 kašičice soli
1 kašičica cimeta
Šaka jagoda ili borovnica
Javorov sirup po želji (za preljev)
Priprema
Zagrijte rernu na 200ºC. Pripremite pleh veličine 30 x 40 cm s papirom za pečenje kako se tijesto ne bi zalijepilo za podlogu.
Oguljene banane stavite u zdjelu srednje veličine i dobro ih zgnječite viljuškom. Dodajte mlijeko, sirće, maslinovo ulje i ekstrakt vanilije.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so i cimet pa postepeno ulijevajte tekuće sastojke u suhu smjesu uz stalno miješanje da dobijete homogenu teksturu. Sve zajedno dobro umutiti.
Smjesu za tijesto izlijte na prethodno pripremljeni pleh i dobro rasporedite sadržaj kako bi bio ravne površine.
Rasporedite nasjeckane jagode ili brusnice po površini te posipajte s malo šećera. Pecite 30 minuta, dok tijesto ne postigne rumenu boju i pahuljastu teksturu.
Izrežite 12 pravokutnika, prelijte javorovim sirup i ostatkom voća.