Kažu da se na ovaj način sarme prave u Turskoj. Bilo tačno ili ne, ovaj recept će dobro doći onima kojima se žuri ili nemaju strpljenja i spretnosti da umotaju sarme po propisima starijih domaćica - da sve budu jednake, da se ni slučajno ne otvori, da jedan kraj ne bude deblji od drugog i slično.
U receptu koji vam predlažemo sarma je napravljena od svježeg, ali se na isti način može praviti i od kiselog kupusa.
Sastojci
1 glavica kupusa
400 g junećeg mljevenog ili miješanog mesa
1 veća glavica crnog luka
1 paprika
4 čehna bijelog luka
šaka svježeg peršuna
pola paradajza
1 šolja pirinča (prokuhanog)
1 kašika paradajz pirea
1 kašičica soli
1 kašika aleve paprike
malo maslinovog ulja
ljuta tucana paprika po želji
paradajz sok
Priprema
Luk i ostale sastojke isjeckati i sve skupa pomiješati.
Kupus prokuhati u vodi i okretati ga ili ga staviti u dublji lonac. Kad postane dovoljno mekan (nemojte ga prekuhati), motati rolnice i slagati ukrug, poput pite. Preliti paradajz sosom i staviti papir za pečenje.
Peći u rerni na 180 stepeni 40 minuta. Pred kraj skinuti papir da se još zapeče.