Sastojci: 2 kašičice sjemenki kumina, prstohvat pahuljica čilija, 1 kašika maslinovog ulja, 1 glavica crvenog luka, nasjeckana, 140 g suhe crvene leće, 850 ml povrtnog temeljca ili vode, 400 g pelata ili sjeckanog paradajza u konzervi, 200 g slanutka u konzervi, manji svežanj korijandera, grubo nasjeckan, 4 kašike grčkog jogurta.
Priprema:
1. Veliki lonac zagrijte pa u njemu na suho propržite kumin i čili. Pržite 1 minutu ili dok ne počnu pucati poput kokica. Dodajte maslinovo ulje i crveni luk te pržite oko 5 minuta. Umiješajte crvenu leću, vodu ili temeljac i paradajz.
2. Nakon što prokuha, pustite da se krčka još 15 minuta ili dok leća ne omekša.
3. Supu malo smiksajte štapnim mikserom ili u blenderu. Miksajte toliko da bude poput pirea. Vratite nazad u lonac i dodajte slanutak.
4. Zagrijte, dobro začinite i umiješajte korijander. Dio korijandera ostavite za posluživanje. Završite supu s grčkim jogurtom i ostatkom korijandera.