Nakon praznika, čak i onima koji vole meso, dobro dođe neko malo laganije jelo. Upravo takve su paprike s krajnje neobičnim i veoma ukusnim filom. Naravno, onima koji vole da jedu malo više, ovo jelo može poslužiti kao zakuska ili predjelo. Osim što su dobrog ukusa ovako spremljene paprike izgledaju izuzetno lijepo.
Sastojci
6 komada paprika
300 g šampinjona
zeleni luk
80 g kukuruza (iz tegle ili prokuhan smrznuti)
30 g oraha
2-3 čehna bijelog luka
100 g krem sira
1-2 kašike limunovog soka
kopar
so
crni biber
malo mirođije i nar za ukrašavanje
Priprema
Premazati paprike biljnim uljem i peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 20-25 minuta. Nakon toga stavite ih u kesu ili providnu foliju i ostavite 30 minuta. Tako ćete ih lakše oljuštiti.
Gljive za fil isjeckajte srednje ili sitno. Pržite na biljnom ulju, na kraju dodajte sitno sjeckani zeleni luk, posolite i pobiberite.
Pomiješajte gljive, kukuruz, sjeckane orahe, bijeli luk, krem sir.
Oljuštite paprike i prerežite ih uzdužno na jednom mjestu.
Uklonite sjemenke, pospite limunovim sokom i napunite filom.
Premažite vrhove paprika maslinovim uljem. Pospite sitno sjeckanom mirođijom i ukrasite sjemenkama šipka.