Ova klasična kineska supa tako se brzo i lako pravi. Isprobajte novi okus i svom jelovniku dodajte supu koja svakome prija tokom hladnih dana. Jaja su bogata proteinima, a supa od jaja pruža ukusan način da ih unesete. Količina sastojaka u receptu predviđena je za četiri osobe.
Sastojci: 3 jaja, 1 kašika vode, 4 šolje pilećeg temeljca, ¼ kašičice soli, ⅛ kašičice bijelog bibera (više po ukusu), ¼ kašičice pilećeg bujona u prahu, ⅛ kurkume u prahu (opciono) za boju, 2 stabljike zelenog luka, ½ kašičice susamovog ulja, so
Za kukuruznu kašu: 2 kašike kukuruznog brašna, 3 kašike vode
Priprema
1. Umutite jaja. U maloj posudi iz koje se lako sipa pomiješajte jaja s 1 kašikom vode dok se ne sjedine. Ostavite na stranu.
2. Zagrijte temeljac (u većini recepata, ako nemate temeljac, može se koristiti rastvorena kocka za supu).
3. U manji lonac stavite pileći temeljac, bijeli biber, pileći bujon u prahu, kurkumu u prahu i bijele dijelove zelenog luka. Kuhajte na srednje jakoj vatri.
4. U maloj posudi pomiješajte kukuruzni skrob i vodu dok se ne sjedine. Kada supa proključa, smanjite vatru na srednju i polako sipajte kukuruznu kašu uz istovremeno miješanje. Miješajte dok se supa ne zgusne.
5. Uključite toplotu na srednje nisku i dodajte umućena jaja. Kružnim pokretima veoma polako miješajte čorbu, a istovremeno polako sipajte jaja u tankom mlazu. Potrebno je 20-30 sekundi da se uliju sva jaja. Što sporije sipate, to će jaja biti tanja. Nikako ne sipajte sva jaja odjednom.
6. Isključite vatru i umiješajte susamovo ulje. Probajte i prilagodite ukus po potrebi. Ukrasite sjeckanim zelenim lukom.