Radi se o starom tradicionalnom jelu koje je vrlo jednostavno, čak možemo reći i skromno. Odlično se slaže sa suhomesnatim proizvodima, sirom, jogurtom, kajmakom...
Sastojci: 500 g brašna, 1 kašičica soli, 250 ml vode, 2 kašičice rakije lozovače, ulje za prženje.
Priprema
1. Pomiješajte so i brašno pa dodajte vodu i rakiju. Dobit ćete glatko, gusto tijesto, a znat ćete da je dobro promiješano kad lagano klizi sa žlice.
2. Ovi hercegovački uštipci peku se slično kao palačinke, ali u dubokom ulju. Smjesa se stavlja u tavu tako da ima duguljasti oblik. Domaćice obično u jednoj tavi naprave dva, tri takva oblika i peku odjednom. Peku se s obje strane dok ne dobiju lijepu žućkastu boju.
3. Odlično se slažu sa suhim mesom i finim sirom za mazanje.