Pržena riža je tradicionalno jelo jugoistočne Azije, a podrazumijeva obrok temeljen na kuhanoj riži koja se potom prži u woku ili većoj tavi s povrćem, mesom i sastojcima po želji. Može se poslužiti kao prilog ili samostalno jelo.
Sastojci: 700 g kuhane riže, 70 g smrznutog graška, 3 čehna bijelog luka, 3 kašike maslaca, 3 kašike umaka od soje, 2 mrkve, 2 jaja, 1 mali luk, pola kašičice sezamovog ulja, so i biber.
Priprema:
1. Zagrijte jednu kašiku maslaca u woku ili većoj tavi, pa na njoj ispecite jaja na kajganu. Uklonite ispečena jaja iz tave i stavite sa strane.
2. Na istoj tavi zagrijte drugu kašiku maslaca pa na njoj prepržite luk i mrkvu koju ste narezali na manje komade. Pirjajte sve zajedno s nešto soli i bibera oko četiri do pet minuta dok povrće ne omekša.
3. Dodajte nasjeckani bijeli luk i pirjajte sve zajedno još oko pola minute.
4. Povrće sklonite na jednu stranu tave, a na drugoj rastopite posljednju kašiku maslaca.
5. U tavu dodajte kuhanu rižu, smrznuti grašak, umak od soje i ulje od sezama te sve zajedno pomiješajte s povrćem. Pržite na visokoj temperaturi oko tri minute dok riža „ne popije“ sve okuse i ne postane hrskava.
6. Vratite jaja u tavu, sve zajedno pomiješajte i poslužite toplo.