Svi znaju za klasičnu krompir salatu koja je kod nas često prilog uz ribu, ali ukoliko želite da malo osvježite tradicionalan način pripreme, možete pokušati sa bavarskom verzijom.
Sastojci: 1 kg krompira, 2 luka, 100 ml povrtnog temeljca, 6 kašika bijelog vinskog octa, 5 rotkvica, pola krastavca, 1 kašičica svježeg vlasca, 6 kašika maslinovog ulja, 1 kašičica senfa, 1 prstohvat soli i bibera.
Priprema:
1. Krompire operite i u velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. Dodajte krompir u kori i kuhajte poklopljeno na srednje jakoj vatri oko 25 minuta.
2. Ocijedite i ogulite krompire kad se malo prohlade jer biste se mogli opeći dok su još vrući.
3. Narežite oguljene krompire i dodajte na trakice narezan luk te dobro promiješajte. U malom loncu zakuhajte supu s pola količine octa i prelijte preko krompira.
4. Ostavite da odstoji oko 30 minuta. Za to vrijeme pomiješajte preostalu količinu octa s uljem, senfom, soli i biberom.
5. Krompirima dodajte narezani krastavac i rotkvice, sitno nasjeckan vlasac te pomiješajte s umakom. Začinite po ukusu soli i biberom. Ohladite prije posluživanja.