BRZA RJEŠENJA

Zamrznuta hrana: Evo šta trebate znati prije kupovine

Hranjiva vrijednost smrznutih obroka uvelike varira ovisno o sastojcima, nutritivnom sadržaju i konzervansima, pogotovo natriju

Smrznuta hrana može biti jednako zdrava kao svježa. New food magazine

Dž. R.

2.5.2024

U današnjem vremenu, brzom životu, ponekad nam za obrok treba praktično rješenje pa se nerijetko poseže za smrznutom hranom.

Sastojci variraju

Danas postoje mnoge mogućnosti za one koji trebaju brz, jednostavan obrok, ali žele jesti zdravo. Ipak, kao i svaka gotova hrana, neka su smrznuta jela zdravija od drugih.

Hranjiva vrijednost smrznutih obroka uvelike varira ovisno o sastojcima, nutritivnom sadržaju i konzervansima, pogotovo natriju. Najbolji izbor uključuje cjelovite, minimalno obrađene sastojke, bogate vlaknima i proteinima te bitne vitamine i minerale.

Postoje čak i neke prednosti jedenja smrznutih obroka. Prema registriranoj dijetetičarki Lisi Endrus (Lisi Andrews) smrznuta jela mogu biti dobar način da se veličina porcija u obrocima drži pod kontrolom, posebno za ljude koji pokušavaju kontrolirati svoju težinu.

Jednako hranjiva

Smrznuta hrana poput smrznutog povrća i smrznute ribe jednako je hranjiva kao i svježa. Zapravo, ova se hrana često zamrzava u vrijeme najveće potrošnje kako bi se sačuvali vitamini i minerali.

Studije pokazuju da smrznuta hrana zapravo može sadržavati više određenih hranjivih tvari od svoje svježe verzije. Dodatno, neka istraživanja sugeriraju da ljudi koji konzumiraju smrznuto voće i povrće zapravo konzumiraju više zdrave hrane od ostalih.

Ipak, mnogi smrznuti obroci dostupni u trgovinama bogati su zasićenim mastima i natrijem, a neke studije pokazuju da je konzumacija gotovih obroka povezana s manje zdravim prehrambenim obrascima i povećanom stopom abdominalne pretilosti. Optimalna prehrana ovisi o ukupnoj prehrani i obrascima obroka, kao i o mudrom odabiru smrznutih obroka.

Što tražiti u smrznutom obroku

Kada birate smrznuta jela, odlučite se za ona koji sadrže ravnotežu cjelovitih sastojaka hrane, uključujući povrće, nemasne proteine i cjelovite žitarice. Obroci s malo natrija, zasićenih masnoća i dodanih šećera su zdraviji izbor.

Zamrznuta jela mogu sadržavati dosta natrija, a preporučuje se odabir onih koji sadrže manje od 600 miligrama natrija.

Obroci koji sadrže slaninu, kobasice ili druge prerađene mesne proizvode ili umake kao što su soja, teriyaki ili BBQ mogu imati više natrija, dodaje Endrus.

Količina proteina

Ljudi koji pokušavaju ograničiti broj kalorija koje unose možda su skloni odabrati niskokalorični smrznuti obrok, ali važno je odabrati jelo s dovoljno kalorija da zadovolji potrebe tijela kako se ubrzo nakon toga ne bi osjećali gladni.

Umjesto da se odlučite za najnižu kalorijsku opciju, pobrinite se da obrok sadrži dovoljno vlakana i proteina, većina ljudi se osjeća najbolje ako unese najmanje 20 grama proteina u obroku.

Proteini vam pomažu da se duže osjećate siti i mogu doprinijeti kontroli tjelesne težine.

Potražite smrznute opcije obroka napravljene od nemasnih proteina kao što su plodovi mora i perad, kao i biljnih izvora proteina poput orašastih plodova, sjemenki i mahunarki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.