KUHAJTE S NAMA

Rižoto s tunom: Lagani ručak za vrele ljetne dane

Potrebno je malo vremena za pripremu

Jednostavna priprema. Pixabay

Dž. R.

2.7.2024

U ovim vrelim ljetnim danima idealni su brzi i jednostavni recepti za lagani ručak koji ne oduzimaju puno vremena, ne opterećuju organizam, a zadovoljavaju sve potrebe. 

Sastojci za 4 osobe: 3 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 luk (80 g), 2 čehna bijelog luka, 320 g riže, 100 ml bijelog vina, 200 ml pasate od paradajza, 1 kašika miješanih začina, 2 konzerve tune, 1 kašika nasjeckanog peršuna i sir ribanac za posipanje.

Priprema:

1. Na zagrijano maslinovo ulje stavite nasjeckani luk i dinstajte do zlatne boje.

2. Dodajte protisnuti bijeli luk, opranu i ocijeđenu rižu i kratko ispecite.

3. Zalijte vinom, dodajte vode po potrebi, uz miješanje dinstajte na laganoj vatri.

4. Zatim dodajte pasirani paradajz i začine

5. Kada je riža skoro gotova, umiješajte tunu i pospite peršunom.

Rižoto poslužite odmah posipan sirom ribancem. Po želji rižotu možete dodati grašak ili kukuruz šećerac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.