KUHAJTE S NAMA

Hrskavi čips od tikvica i krompira

Osvježite trpezu ovom grickalicom

Sir daje poseban ukus. Good food discoveries

Dž. R.

19.7.2024

Želite da osvježite trpezu ali vam ponestaje ideja? Onda je ovaj čips idealan za pripremu kada dolaze gosti, ali i kada vam treba nešto za grickanje uz dobar film.

Sastojci: 450 g krompira, 220 g tikvica, 40 g oštrog brašna, 1 l biljnog ulja, 60 g smrvljene gorgonzole, sitno isjeckano suho meso ili sudžuka, 15 g svježeg peršuna i krupna morska so.

Priprema:

1. Operite i ogulite krompire te ih naribajte na tanke kolutiće. Kolutiće krompira odmah prebacite u posudu s hladnom vodom i ostavite sa strane.

2. Tikvice naribajte na jednako debele kolutiće. Umiješajte s brašnom te ostavite sa strane.

3. Procijedite krompir te ga temeljito prosušite među slojevima papirnih ubrusa. Ovaj je korak vrlo bitan, ako krompir slučajno ostane mokar, ulje će vam prskati što može biti vrlo nezgodno.

4. U dubokoj posudi debljeg dna, po mogućnosti gusanoj posudi, zagrijte ulje do 175 stepeni. Ovdje bi vam dobro došao kuhinjski termometar kako bi provjerili temperaturu. 

5. Krompire pržite 4 do 5 minuta, u manjim hrpama, dok ne postanu hrskavi i zlatno smeđe boje. Krompir vadite cjedilom za pomfrit i stavljajte na lim za pečenje obložen listovima papirnih ubrusa koji će upiti višak masnoće. Odmah pospite i s jednim do dva prstohvata soli. Ne treba vam više soli budući da su i sudžuka i suho meso slani. Ulje ponovno zagrijte te ponavljajte postupak dok ne ispržite sav krompir.

5. Postupak ponovite i s tikvicama, ali njih pažljivo stavljajte, jednu po jednu, kako vam se ne bi zalijepile. Također, pripazite da ih ne prepržite jer kada potamne, postanu gorke. Možete ih pržiti 3 do 4 minute.

6. Rernu zagrijte na 175 stepeni. Kada se čips ohladi, prebacite ga u veliki lim za pečenje, pospite mrvljenim sirom i pecite dok se sir ne otopi, otprilike 5 minuta. Izvadite iz rerne i pospite sitno isjeckanim suhim mesom i sudžukom te dodajte peršun. Poslužite odmah.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.