Kvasac se koristi u mnogim receptima za tijesta, poput onog za pizzu i svih vrsti hljeba, a ako ste pomislili da bez njega ne možete pripremiti svoje omiljeno tijesto, varate se jer postoje zamjene, a vjerovatno ih imate pri ruci u kuhinji.
1. Soda bikarbona i sok od limuna
Kada kombinirate kvasac, brašno i vodu, oslobađaju se šećeri koje kvasac poništava te se oslobađa ugljikov oksid, odgovoran za dizanje tijesta. Slično možete postići kombinacijom sode bikarbone i kiseline. U nekim se receptima, poput raznih kolačića upravo koristi ovaj postupak.
2. Prašak za pecivo
Prašak za pecivo je jedan od glavnih sastojaka svih pekarskih proizvoda, sadrži sodu bikarbonu i i kiseline.
Baš poput kvasca, on će potaknuti dizanje tijesta, a djeluje na dva načina.
Reagira na tekućinu – kad dođe u doticaj s vlagom, kiselina reagira u sodi bikarboni i stvaraju se mjehurići ugljikovog oksida.
Reagira na temperaturu – kad se zagrije, ovi mjehurići se množe i tako utječu na dizanje tijesta.
3. Starter
Starter sadrži kvasac, a radi se od brašna i vode kako bi se pripremilo kiselo tijesto, koje se okusom ipak malo razlikuje od proizvoda s kvascem. Neki se starteri pohranjuju godinama kako bi što bolje fermentirali.