Sastojci: 2 čehna bijelog luka, pola kašike mljevene paprike, 1 kašika balsamiko sirćeta, 1 šolja sirovog indijskog oraha (natopite ga u vodu noć prije), 3 kašike maslinovog ulja i još malo za prženje, pola šoljice vode, 2 kašike kurkume, so i mljeveni biber, 350 grama makarona, 4 šoljice špinata, po želji vlasac.
Priprema:
1. Zagrijte ulje na laganoj vatri. Dodajte bijeli luk i pržite dok ne porumeni. Dodajte papriku i balsamiko sirće i krčkajte još tridesetak sekundi. U blender stavite indijski orah, 3 kašike ulja, vodu, kurkumu, prstohvat soli i mljeveni biber.
2. Pripremite makarone al dente. Ostavite jednu šolju vode u kojoj ste kuhali makarone, a skuhane makarone izvadite na tanjir. Dodajte sos koji ste spremili te malo vode u pastu dok ne postane kremasta. U drugoj šerpi obarite špinat. Pomiješajte makarone i sos sa špinatom, posolite i pobiberite po želji i poslužite.