Smokve su same po sebi slatke i sočne, a u kolaču su nevjerovatna poslastica. U kombinaciji sa bademima i krem sirom, zasigurno će svako ko ga proba biti oduševljen.
Sastojci
Tijesto: 150 g oštrog brašna, 150 g glatkog brašna, 100 g šećera u prahu, 30 g kakaa, 150 g maslaca, 1 jaje, 50 ml vrhnja za šlag, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, 1 prstohvat soli
Fil: 150 ml vrhnja za šlag, 100 g šećera, 200 g krem sira, 1 limun (korica i sok), 1 vanilin šećer, 2 jaja, 10 svježih smokvi, 50 g listića badema.
Priprema
Počnite sa pripremom tijesta, a potom i fila.
1. Od navedenih sastojaka umijesite prhko tijesto, umotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u frižideru na barem jedan sat.
2. Dvije trećine tijesta razvaljajte u veličini kalupa, a kalup premažite s malo maslaca i pospite brašnom, u njega stavite razvaljano tijesto i krajeve utisnite uz stijenke kalupa.
3. Rernu ugrijte na 180 stepeni.
4. Od vrhnja, šećera i vanilin šećera napravite čvrsti šlag i uz stalno miješanje umiješajte ribanu koricu i sok od limuna, jaja i sir.
5. Kremu razmažite po tijestu, na kremu posložite na četvrtine prerezane smokve, po tome sitno natrgajte ostatak tijesta i pospite listićima badema.
6. Pecite 35-40 minuta pa poslužite.